Hírvilág

Új vérvizsgálat a prosztatarák felismeréséért

2011. AUGUSZTUS 15.


Új markert használnak a prosztatarák diagnosztikájában, melytől megbízhatóbb diagnózist és a szükségtelen műtétek számának csökkenését várják az Uppsalai Egyetem munkatársai.

Prosztatarák esetén a manapság használt diagnosztikai módszerek hátránya, hogy túl sok a téves pozitív eset, mely szükségtelen műtétekhez vezet. Ezért az új biomarkerek intenzív kutatás tárgyát képezik. Masood Kamali-Moghaddam és Ulf Landegren professzorok módszere a prosztatoszómának nevezett anyag, a vérszint meghatározására irányul, mely álláspontjuk szerint pontosabban kimutatja a betegséget, mint a jelenleg alkalmazott prosztata-specifikus antigén (PSA).

A munkacsoport már korábban beszámolt egy módszerről, melynek segítségével kimutathatóak a prosztatoszómák fehérjéi. Gunnar Ronquist professzor 30 évvel ezelőtt kimutatta, hogy a prosztata sejtjei membránnal borított apró, prosztatoszómának elnevezett részecskéket pumpálnak ki, melyek megjelennek az ondóban. A kiinduló feltevés szerint a daganatos sejtek kevésbé az ondófolyadékba, inkább a környező szövetbe adják le ezeket a részecskéket, amiatt prosztatarák esetén annak szintje a vérben megemelkedik.

Korábban nem állt rendelkezésre olyan eszköz, melynek segítségével vérben mérni lehetett a prosztatoszomák mennyiségét, azonban az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia összefoglaló kiadványában megjelent tanulmány egy olyan eszközt mutat be, mely több antitest alkalmazásával a prosztatoszómák felszíni fehérjéit ismeri fel, ezáltal határozza meg a részecskék vérszintjét.

A kutatók a módszert más daganatok diagnosztikájára is kiterjesztenék.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A genetika is segíti a prosztatarák szűrését




A rövid hormonterápia növeli a prosztatarák túlélésének esélyét




LAM Extra Háziorvosoknak - 2010;2(5) A prosztatarák szűrésérő




cikk címe




Melyik prosztatarák lesz halálos?




HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...

Gondolat

A szimbólumok és szertartások szerepe a modern kori ember életében

CSÖRGŐ Zoltán

Kezdetben úgy tűnt, hogy a tudományos gondolkodás uralkodóvá válása után az élet mindennapjainak mitológiai megközelítésű magyarázata elvesztette jelentőségét az emberi társadalmak életében. A felvilágosodás, majd a pozitivizmus - mert nem értette az értékeit - a tudomány “magasáról” lenézte, a babonás szokások szintjére degradálta, majd száműzte, eltűntette az emberiség évezredes tapasztalatait hagyományokba foglaló mitologikus és vallási formákat és helyükbe új hitet, a tudományba, mint az emberiség minden bajára gyógyírt nyújtó megismerő útba, minden kérdésre választ adó világmagyarázatába vetett hitet kínálta.

Hírvilág

A beteg dolga az, hogy panaszkodjon

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) 2016 óta minden ősszel Mieloproliferatív Információs Napot szervez, melynek fókuszában a mieloproliferatív betegségek, a policitémia véra, a mielofibrózis és az esszenciális trombocitémia állnak. A rendezvény célja, hogy az érintettek hiteles forrásból tájékozódhassanak betegségükről és a kezelési lehetőségekről. Az eseményt követő séta a Szabadság hídon a piros esernyőkkel arra hívja fel a figyelmet, hogy a korszerű kezelésekkel ma már van arra lehetőség, hogy a betegek megszabaduljanak a mindennapjaikat megterhelő tünetektől.

Hírvilág

Orvosokat, betegeket ösztönözné, ha ismernék a gyógyítási eredményeket

Az onkológiák eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György szerint az orvos társaság idei országos kongresszusának ez a legfőbb üzenete valamennyi centrum, illetve a gyógyítók felé: saját példájával várja a csatlakozókat, esetleg döntéshozókat a továbblépéshez.

Hírvilág

A rövid hormonterápia növeli a prosztatarák túlélésének esélyét

Besugárzással párosítva a hathónapos hormonális kezelés megnöveli a túlélés esélyét lokálisan kiterjedt esetekben – állítják az új-zélandi Otagoi Egyetem munkatársai.