Hírvilág

Új pályázatok kutatóknak

2013. JANUÁR 13.Újabb oktatói-kutatói pályázatokat írt ki a kormány a Nemzeti kiválóság program keretében, az ösztöndíjak összege elérheti a havi egymillió forintot is - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH).

A közlemény szerint a Társadalmi Megújulás Operatív Programban, az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektek keretében kialakított átfogó ösztöndíjrendszerrel a kormány hozzájárul a hazai kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek megerősítéséhez, a minőségi felsőoktatás és képzés fejlesztéséhez.

A külföldön dolgozó, magyar állampolgárságú fiatal oktató-kutatóknak kiírt Szent-Györgyi Albert hazahívó posztdoktori ösztöndíjra a műszaki, a matematikai, az informatikai tudományok, továbbá a természettudományok és az élettudományok területén lehet pályázni 6-16 hónapos támogatási időszakra. Azok pályázhatnak, akik még nem töltötték be a 45. életévüket, nyolc évnél nem régebbi doktori oklevéllel rendelkeznek. Feltétel még a minimum 24 hónapja tartó külföldi munkavégzés, kutatás. Az ösztöndíj havi összege ötszázezer forint.

A külföldön dolgozó, magyar állampolgárságú oktató-kutatóknak kiírt Szent-Györgyi Albert hazahívó ösztöndíj tapasztalt kutatóknak elnevezésű támogatásra a műszaki tudományok, a természettudományok, a matematikai, informatikai tudományok, valamint az élettudományok területét képviselő oktató-kutatók pályázhatnak szintén 6-16 hónapos támogatási időszakra. Pályázati feltételek: be nem töltött 60. életév, nyolc évnél régebbi doktori oklevél, minimum 24 hónapja tartó külföldi munkavégzés, kutatás. Az ösztöndíj havi összege egymillió forint.

A két új pályázat kiírása csütörtöktől tölthető le a KIH honlapjáról.
A KIH utalt arra: az újonnan meghirdetett ösztöndíjak mellett a programba továbbra is várják a még aktuális kiírások pályázóit. Az érdeklődők január 22-ig pályázhatnak az Eötvös Loránd hallgatói ösztöndíjra (mesterszakos hallgatók), a Jedlik Ányos doktorjelölti ösztöndíjra (doktorjelöltek), és a Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíjra (hazai fiatal oktató-kutatók).

Február 28-ig adhatók be pályázatok a Határon túli fiatal oktató-kutatói ösztöndíjra, a Határon túli tapasztalt oktató-kutatói ösztöndíjra, illetve február 11-ig az Andrássy Európa-ösztöndíj fiatal oktató-kutatóknak elnevezésű felhívásra.
A részletes pályázati kiírások és a hozzájuk tartozó dokumentumok a KIH honlapján (http://kih.gov.hu/nemzeti) érhetők el.
MTI 2013. január 11., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Két egymásnak ellentmondó rendelet van hatályban – Interjú dr. Horváth Mónikával

A fizioterápia dinamikusan fejlődő szakma, az utóbbi évtizedekben felszálló ágban van a tudomány. Egyre jobban szakosodik, specializálódik az egyes klinikai területeknek megfelelően, így például mozgásszervi (traumatológiai, ortopédiai, reumatológiai), kardiológiai, pulmonológiai, neurológiai, gyermekgyógyászati területeken – mondta dr. Horváth Mónika a szakmai kollégium mozgásterápia és fizioterápia tagozatvezetője.

Egészségpolitika

Az Akadémiai kutatóhálózatnak a kormány tervei szerinti átalakítása hatalmas veszteség lenne

Falus András immunológus akadémikussal, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet emeritus egyetemi tanárával, az MTA folyóirata, az 1840-ben alapított Magyar Tudomány főszerkesztőjével beszélgettünk arról, hogy mely értékek veszhetnek el, ha a tervezett intézkedéseket a nemzetközi tiltakozás ellenére végig viszi a kormányzat.

Gondolat

Ugyanannyi pénzből "több" egészséget! – Interjú dr. Sinkó Eszterrel

Közfinanszírozott egészségügyi rendszerek esetében az alapdilemma mindig az, hogyan lehet a rendelkezésre álló erőforrásokat oly módon allokálni, hogy abból az állampolgárok a lehető legtöbb egészségnyereséghez jussanak, eközben pedig minden rászoruló számára biztosítani lehessen az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférést – mondta dr. Sinkó Eszter a Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészség-gazdaságtan tagozat vezetője.

Hírvilág

Richter Témapályázat 2020 – Pályázati felhívás

A Richter Gedeon Nyrt. kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni képes tudományos kutatási tevékenységek támogatására. A pályázat első körben nyílt jellegű, míg a második fordulóban meghívásos és pénzdíjazott.

PharmaPraxis

Tudás nélkül nincs innováció

Vezet a gyógyszeripar kutatásfejlesztésben, és klinikai vizsgálatban is jó helyen áll Magyarország