Hírvilág

Új módszerek a méheltávolításban

2011. AUGUSZTUS 15.

Az AAGL (American Association of Gynecologic Laparoscopists) szerint a legtöbb jóindulatú folyamat miatt végzett méheltávolítást vagy hüvelyi úton, vagy laparoszkópia segítségével lenne célszerű végezni.

Amerikában évente mintegy 600,000 méheltávolítást végeznek, több mint kétharmadát hasmegnyitással. Egy tudományosan kellően megalapozott vizsgálatra hivatkozva, melynek részleteiről november 7-én online olvashatunk a Journal of Minimally Invasive Gynecology című szaklapban, az AAGL, mely közel 5000, a nőgyógyászat operatív részével foglalkozó nőgyógyászt tömörít, azt javasollja, hogy a jóindulatú folyamatok miatti műtéteket laparoszkópia segítségével vagy hüvelyen át végezzék. Az úhgynevezett minimálisan invazív technika segítségével ugyanis kevesebb szövődménnyel kell számolni és lerövidül a műtétek utáni gyógyulási idő is.

A hüvelyi méheltávolítás és a laparoszkópos méheltávolítás során kisebb a műtéti kockázat, így kevesebb időt kell a műtét miatt kórházban tölteni, sőt, akár egynapos műtétként is elvégezhetőek. A hagyományos, hasi méheltávolítás során relatíve nagy hasi metszés szükséges a műtét elvégzéséhez, melynek számos hátránya lehet:gyakoribb a sebfertőzés, általában hosszabb a kórházi ápolás és lassabb a gyógyulás.

„Az AAGL elkötelezett híve a minimális invazív méheltávolítási technikáknak, de fontos a betegek tájékoztatása is, hogy a betegek jól dönthessenek, ha nőgyógyászati betegségüket kell kezelni”- foglalja össze Franklin D. Loffer a társaság alelnöke. „ Ha méheltávolítást kell végezni, a legbiztonságosabb, leghatékonyabb és legköltséghatékonyabb módját célszerű annak választani, ami vagy a hüvelyi vagy pedig a laparoszkópos méheltávolítás.”

Ha a műtétet így végzik, lehetőség van a beteg korai hazaengedésére, sok esetben a 24 órán belüli hazabocsájtás is már kellően biztoságos. Eddig a laparoszkópos méheltávolításnak ellenjavallatát képezte a kövérség és a korábban végzett császármetszés. Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy leszámítva a hoszabb műtéti időt, a műtét hatékonyság és biztonságossága nem különbözik a kövér és nem kövér betegek esetében.

Az AAGL szerint a legtöbb jóindulatú folyamat miatt végzett méheltávolítást vagy hüvelyi úton, vagy laparoszkópia segítségével célszerű végezni. További lépések szükségesek hogy ez a két műtéttípus még nagyobb teret hódíthasson. Ha a nőgyógyászoknak nincs kellő gyakorlata és tapasztalata ilyen típusú beavatkozásokban, célszerű lenne abban gyakorlatot szerezni vagy a beteget ilyen kollégákhoz irányítani. A közlemény nyomtatásban a Journal of Minimally Invasive Gynecology 2011 január/februári számában fog megjelenni.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.