Hírvilág

Új drogok: veszélyesek, szeszélyesek és vonzók

2013. MÁRCIUS 05.Többet kell tenni a kábítószerrel visszaéléssel szemben - összegezte az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervének (INCB) éves kábítószer-jelentésében foglaltakat Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője kedden a témában rendezett konferencián.

Ismertette: a jelentés ezt az egy kritikát fogalmazza meg Magyarországgal szemben. Topolánszky Ákos szerint az állam nem fordít eleget erre a területre.

Arról is beszélt, hogy Európában visszaszorulóban van az intravénás heroinhasználat, Magyarországon szinte teljesen eltűnt. Helyette a szintetikus szerek intravénás használata került előtérbe, amely fokozott egészségügyi kockázatot jelent, elsősorban a fertőzésveszély miatt, mert a heroinhasználattal szemben naponta többszörös szúrást is jelenthet.

Bayer István, az Országos Gyógyszerészeti Intézet korábbi főigazgatója, valamint Luxné Gecső Éva, az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyógyszerészeti és orvostechnikai főosztályának munkatársa a kérdéses szerek gyógyászati célú felhasználásáról beszélt. Luxné Gecső Éva e téren problémaként említette többek között a fájdalomcsillapításra és az addiktológiai ellátásra vonatkozó ismeretek oktatásának hiányát, valamint a családorvosok hiányos ismereteit.

Ismertette: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 12 közép-európai országot érintő, az ópiáthatóanyagú gyógyszerekhez való hozzáférést vizsgáló felmérése szerint az elégtelen felhasználás általuk azonosított okai között szerepel általánosságban a nem megfelelő jogi szabályozás, az ismeretek hiánya, a helytelen hozzáállás, továbbá gazdasági, beszerzési problémák.

A magyarországi felhasználással kapcsolatban a megoldási javaslatok közé sorolta az otthoni hospice ápolás elrendelésének háziorvosi hatáskörébe történő telepítését, a felsőoktatási képzéseket, továbbá azt, hogy a gerincfájdalmak és a degeneratív ízületi eredetű fájdalmak esetén ne csak szakorvos, hanem háziorvos is írhasson fel ilyen gyógyszereket.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a betegszervezetek bevonásával indítsanak kampányt a morfinalkalmazással kapcsolatban, ugyanis sokan - helytelenül - úgy gondolják, hogy a morfinhasználat elrendelése a közelgő halált jelenti.

Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese az új dizájnerdrogok megjelenéséről beszélt. Mint mondta, ezeknek női elnevezésük van - mint például Zsuzsi, Kati, Gina, Emma és Hajnalka -, mert "veszélyesek, szeszélyesek és vonzók". Ezek a szerek olcsók, könnyen hozzájuk lehet jutni, fogyasztásuknak pedig nincs büntetőjogi következménye, így csak a forgalmazóikkal szemben lehet fellépni.

Ismertette: 2005 óta 280-nál több ilyen új szintetikus anyag jelent meg. Hozzátette: kompromisszumok árán tavaly lépett életbe az a szabályozás, amely bevezette a pszichoaktív anyaggal visszaélés fogalmát. Aki ilyen anyagot előállít vagy kereskedik vele, azt akár három év szabadságvesztéssel is büntethetik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek az anyagok a klasszikus kábítószerekkel képest agresszívabb magatartást okoznak.MTI 2013. március 5., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról

Idegtudományok

Próbavizsgálat az ayahuasca terápiás használhatóságáról depresszióban

Napjainkban a depresszió alternatív kezelésének kutatása okán az ayahuasca a figyelem fókuszába került. Ezt a pszichedelikus italt évszázadokon keresztül dél-amerikai sámánok használták gyógyító ceremóniáikhoz. Brazil kutatók az elmúlt hónapban publikálták az első klinikai tesztek eredményeit a dél-amerikai ayahuasca főzet lehetséges terápiás hasznáról.