Hírvilág

Több lehet itthon a donor

2011. AUGUSZTUS 15.

Mint oly sok mindennek az egészségügyben, úgy a nem megfelelő donációnak is első sorban az az oka, hogy túl kevés az orvos és a szakdolgozó az ágazatban, legkevésbé a tárgyi feltételek hiánya akadályozta a transzplantálható szervek felhasználását. Annak érdekében, hogy minél kevesebben vigyék magukkal szerveiket a túlvilágra, a transzplantációs koordinátori hálózat bővítésére tett javaslatot az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) Szervkoordinációs Irodája a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi), derült ki egy keddi sajtótájékoztatón.

Az új rendszer felállítása és működtetése mintegy 100 millió forintba kerülne, a nemrégiben véget ért transzplantációs koordinátori pilot program adatainak összesítése után kiderült, a szervezett donorfigyelés gazdaságilag is mérhető hasznot hozhat. A tavalyi év negyedik hónapjától idén áprilisig összegyűlt információkat, tapasztalatokat Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda igazgatója mutatta sajtótájékoztatóján, ahol kiderült, a szervezett donorfigyelésnek köszönhetően növekedhet a transzplantációk száma is. Az iroda vezetőjének becslése szerint akár már januártól működhetne az új koordinációs hálózat, ha a szaktárca rábólint a javaslatukra és forrást is biztosít annak felállításához és működtetéséhez.

Az egyéves modellkísérletben négy vidéki és öt budapesti kórház vett részt, ezekben az intézetekben 13,6 százalékkal emelkedett a szervdonorok száma, ami jelentősnek mondható, különösen annak tükrében, hogy manapság kétszer annyian várnak átültethető szervre, mint amennyi rendelkezésre áll az országban. A modellprogramban résztvevő vidéki kórházakban a spanyol, a fővárosiakban az angol módszer szerint jártak el a szakemberek. Míg az előzőnél egy megbízott aneszteziológus szakorvos figyelte a donornak megfelelő alanyokat, addig az utóbbinál az OVSz-nél működő iroda koordinátorai hetente keresték fel az intézményeket, hogy adatokat gyűjtsenek a lehetséges donorokról.

A Nefmi felé tett javaslatában a spanyol módszer országos bevezetését javasolta az Iroda, mert ez hatékonyabbnak bizonyult a donorok számának növelésére a hazai finanszírozási, és strukturális rendszerben. Az egyelőre három évesre tervezett programtól azt várják, hogy folyamatosan emelkedik majd a donorszám, számottevő költséghatékonyság mellett. A modellkísérletben résztvevő 9 intézményben a megvalósult donációk száma 15-ről 37-re emelkedett, amely egyértelműen a donációs aktivitás növekedésére utal.

A közgazdasági hatékonyság alátámasztására az irodavezető elmondta, egy cadaver vesetranszplantált beteg egy várólistás beteghez képest 20 év alatt több mint 34 millió forint gazdaságilag is értékelhető értéket teremt, amennyiben csak a minőségi életévnyereséget és a dialízis kiadások csökkenését számítják. A modellkísérlet alatt 44-el nőtt a cadaver veseátültetések száma, ami így 1 483 millió forint társadalmi megtakarítást eredményezett.

A pilotprogramban részt vevő kilenc intézmény közül mindössze egy teljesített a várakozásokon alul, Mihály Sándor azonban az élenjárókat emelte ki első sorban. Hosszú évek óta élenjár a donorszervek jelentésében a nyíregyházi és a miskolci kórház, évente húsz körüli donációra alkalmas esetet jelentve, ezek egyébként a modellkísérletben nem szerepeltek. A tavalyi adatokkal összehasonlítva a legnagyobb előrelépés a pilot résztvevő kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházánál volt, de a programtól függetlenül jelentett idén ötnél több esetet az egri kórház, ahonnan tavaly még egyetlen esetről sem érkezett jelzés.

Az átültetendő szervek és a transzplantációs teamek szállításának gördülékenyebbé tételére az OVSz 5 új mikrobuszt is kapott nemrégiben a szaktárcától. Mint Mihály Sándor elmondta, szeptembertől ők maguk, izoláltan végzik ezt a feladatot, mert az Országos Mentőszolgálat (OMSz) nem bizonyult elég hatékonynak ezen a területen, például gyakorta autót cseréltek a megyehatárokon. Az autók az OVSz központjában lesznek elérhetőek, a vérszállítási feladatok mellett egy ügyeletes jármű mindig rendelkezésre áll majd transzplantációs célokra.

eLitMed.hu, T. O.
2011-08-02

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma