Hírvilág

Szócska: jelentős lépés az Eurotransplanttal való megállapodás

2011. NOVEMBER 04.Jelentős lépésnek számít az Eurotransplanttal kötött előzetes együttműködési megállapodás.

Az államtitkár pénteken Budapesten, a Semmelweis Egyetemen tartott szimpózium szünetében a szakmai képviselőkkel közösen számolt be arról, hogy aláírták a megállapodást, amelynek értelmében Magyarország január elsejétől egy éven át az Eurotransplant nemzetközi szervezet tagja lesz.

Szócska Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy mind a betegek, mind az állam számára komoly megtakarításokkal járhat a transzplantáció, például az, ha egy vesebeteg folyamatos dialízis helyett időben új szervet kap. Kiemelte ugyanakkor, hogy a transzplantáció magyarországi fejlesztésében még számos tennivaló van, például a donorkoordináció rendezésének területén is.
Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a Semmelweis Tervben felvázolt strukturális átalakítások részeként azt is áttekintik, hogy a transzplantációs ellátást hol szükséges fejleszteni. Ennek részeként a tüdőtranszplantáció "hazahozatalán" is dolgoznak, ugyanis - mint mondta - számítások is igazolták, hogy ez gazdaságilag is megérné.
Szócska Miklós közölte: az elmúlt egy év következetes munkájának komoly sikere, hogy a szakmai és betegszervezetekkel együttműködve sikerült megtenni az első lépést e kényes kérdés megoldása érdekében.

Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke kiemelte: örül annak, hogy bár nehéz munkával, de sikerült leültetni az összes érdekeltet egy asztalhoz. Hozzátette: biztos abban, hogy az első év eredményei a kétkedőket is meggyőzik majd a tagság előnyeiről.
Mint kifejtette, az átmeneti tagság révén az úgynevezett hiperimmunizált - a szervezetükben ellenanyagot termelő - betegek és a gyermekek juthatnak majd szervhez. Továbbá azok, akik számára a transzplantáció életmentő beavatkozást jelent, például, ha gombamérgezés következtében májelégtelenség alakul ki és emiatt májátültetésre van szükség. Ezek a betegek a listára felkerülve két napon belül szervhez juthatnak – tette hozzá Bruno Meiser.
Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájának igazgatója elmondta: januártól automatikusan jelentenek majd minden donort az Eurotransplantnál, ahonnan automatikusan érkezik majd a segítség is. Az első évben nagyjából negyven-ötven beteg, majd a végleges tagság idején minden, transzplantációra váró ember felkerül az Eurotransplant listájára.

Az egészségügyi államtitkárság írásos összegzése szerint az Eurotransplant International Foundation szervezettel kötött előzetes együttműködési megállapodás révén nagy mértékben nő annak lehetősége, hogy akiknél szükség van ilyen beavatkozásra, azok az eddiginél gyorsabban jussanak a szükséges szervhez.

Mint írták, a megállapodást, amely biztosítja a szigorú, egységes szabályok között zajló, átlátható és nyomon követhető nemzetközi szervcserét, csütörtökön írta alá Szócska Miklós jelenlétében Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke és Ferdinand Muhlbacher elnökhelyettes.
Az egészségügyi államtitkárság kiemelte: az együttműködéstől a szervátültetések minőségbeli javulását várja, hiszen egy 10 milliós lakosság helyett egy körülbelül 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek, javítva ezáltal azok életminőségét és túlélési esélyeit.
Magyarország a jelenleg hét ország – Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia – közreműködésével zajló szervtranszplantációs programhoz csatlakozik. Az előzetes együttműködési megállapodás egy alkalommal, egy évvel meghosszabbítható, később az Eurotransplant esetleges teljes jogú tagjaként valamennyi, szervátültetésre szoruló magyar beteg érzékelhetné az együttműködés előnyeit - áll a közleményben.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.