Hírvilág

Szexuális zaklatás tinédzserkorban

2011. AUGUSZTUS 15.Egy kanadai tanulmány kimutatta, nem védte meg a lányokat a szexuális visszaélésektől az a törvény, mely 14-ről 16-ra emelte a büntethetőségi korhatárt. A törvény két évvel ezelőtt lépett életbe az országban.

Brit Kolumbia lakossági adatainak elemzése után a Brit Kolumbia és a Simon Fraser Egyetem kutatói újabb eszközök bevetését javasolták a védtelen gyermekek és tinédzserek védelme érdekében. Az eredményekről a Canadian Journal of Human Sexuality számolt be. A tanulmány vezetője, Bonnie Miller szerint két alapvető okból módosították a törvényt: hogy megvédjék a fiatalabb tinédzsereket a felnőttek szexuális közeledésétől, illetve, hogy éretlenségük miatt ne hozzanak a szexuális egészségük szempontjából rossz döntéseket.

A kutatócsoport 2008-as adatokat vizsgált. A tartomány szerte végzett felmérésben nem kevesebb, mint 29 000 diák vett részt, 7-12. osztályig. "A törvényt azért változtatták meg, hogy a 14-15 éves korosztályt megvédjék a felnőtt szexuális ragadozóktól." - mondta el Miller, aki az UBC Nővérképző iskola kutatási asszisztenseként dolgozik. "Kiderült azonban, hogy nem ők a legveszélyeztetettebb réteg. A 13 éven aluliak - akiket a törvény eddig is védett - sokan ismerték be, hogy 20 éven felüliekkel létesítettek szexuális kapcsolatot." A tinédzserek közül, akik 12 éves kor előtt kezdték a nemi életet, 39 százalék nyilatkozott úgy, hogy 20 éven felülivel vesztette el a szüzességét. Akik 14-15 éves korban estek át első szexuális élményükön, csak 2-3 %-ban tették ezt felnőttel. "Fontos, hogy megvédjük a gyermekeket és tinédzsereket a szexuális kizsákmányolás ellen." - tette hozzá Elizabeth Saewyc, az UBC ápolási és serdülőgyógyászati professzora. "A törvényi változásoknak azonban bizonyítékokon kell alapulniuk, mi viszont úgy látjuk, hogy ez a fajta módosítás nem a valóságos problémára irányul."

A másik kérdés, ami miatt módosították a törvényt, hogy vajon a fiatalabbak felelőtlenebbek-e. Nem feltétlenül. "A legtöbb tinédzser nem él nemi életet." - mondta Miller. "Azok, akik viszont igen, nincs különbség a döntés megfontoltságának mértékében." A 14-15 éves korosztályból többen számoltak be arról, hogy szexre kényszerítették őket, mint a 16-17 évesek közül, de ezt általában kortársaik követték el, nem felnőttek. A két korcsoport között nem mutatkozott különbség az alkoholos vagy drogos befolyás alatt elkövetett nemi aktus, illetve a tinédzserkori terhesség tekintetében. A fiatalabbak körében kicsit gyakoribb az, hogy az első évben mindjárt több partnert is kipróbálnak. A fiatalabb korosztály inkább használ óvszert, az idősebbek pedig hormonális fogamzásgátlót. A szexuálisan aktív tinédzserek 80-90 százaléka védekezik, minden harmadik pedig mindkét módszert beveti a biztonság érdekében.

"A tanulmányból kiderül, hogy a társadalomnak többet kell tennie a gyermekek és tinédzserek sérelmére elkövetett szexuális zaklatás ellen, olyan eszközökkel, melyek túlmutatnak a jogi kereteken." - mondta Saewyc. "A törvény már csak akkor avatkozik közbe, ha megtörtént a sajnálatos esemény. Ha beszélünk a fiataloknak a szexuális erőszakról és az egészséges párkapcsolatokról, akkor a helyükre kerülnek a szexuális zaklatással kapcsolatos vélemények és mendemondák. Bátorítani kell a gyerekeket, hogy mindenképp beszéljenek arról, ha molesztálják őket. Talán sikerül megállítani a tinédzserek körében terjedő nemi erőszakot is."

"A tanulmányt támogató CIHR Népességi és Közegészségügyi Intézet felismerte a támogatás és kutatásfejlesztés fontosságát a legsebezhetőbb korosztály védelme érdekében." - nyilatkozta Nancy Edwards, a CIHR tudományos igazgatója. "Úgy véljük, elengedhetetlen,hogy együttműködjünk a közösségi szolgálatokkal, szülőkkel, iskolákkal és az egészségügyi szakemberekkel, hogy megoldhassuk a szexuális zaklatás problémáját."

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.

Gondolat

A neurózis nagyvárosi megjelenése és korai tapasztalatai – Orvosi és irodalmi diskurzusok 1900 körül

HEGEDŰS Máté

Tanulmányomban arra vállalkozom, hogy olyan forrásokat ismertetek és kommentálok, amelyek valamilyen módon érzékenyen reflektáltak a nagyvárosi idegességre mint újonnan megjelent és elterjedt betegségre. Az alábbiakban olyan orvosi regiszterű szövegeket mutatok be, melyek jelentős mértékben járultak hozzá a betegség képének kialakulásához és egyáltalán ahhoz a folyamathoz, hogy ezt a jelenséget betegségként kezdték számon tartani.