PharmaPraxis

Gyógyszerészek által nyújtott reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatások

2021. OKTÓBER 25.

A gazdagabb országokban bővül a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek által nyújtott szolgáltatások köre, és a patikusok egyre több feladatot vállalhatnak a fogamzásgátlás, a rákszűrés, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése és diagnosztikája vagy a várandósok gyógyszereléssel kapcsolatos felvilágosítása terén.

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek által nyújtott reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatások kutatása különösen a sérülékeny és nagy kockázatú csoportok kiemelkedő elérését írja le, foglalják össze a témában született első helyzetfelmérő áttekintés eredményét a szerzők, és hozzáteszik: a patikusok ideális helyzetben vannak ahhoz, hogy növeljék a reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatások hatókörét. A patikusok jobb hozzáférhetősége és nem ítélkező hozzáállása, valamint a rövid patikai várakozási idő különösen fontossá vált a COVID-19-járvány idején, hangsúlyozzák a kanadai kutatók.

Az áttekintés célja a gyógyszerészek által nyújtott reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatásfajták feltérképezése volt. A különböző országokban érvényes szabályozások adta lehetőségek szerint a patikusok által nyújtott reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatások körébe tartozhat a sürgősségi fogamzásgátló biztosítása, a hormonális fogamzásgátlás felírása, injekciók beadása (fogamzásgátlók, vakcinák), HIV-prevenció, a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése és diagnosztikája vagy a várandósok gyógyszereinek áttekintése, táplálkozási tanácsadás gyermeket tervezők számára, illetve szexuális diszfunkcióval kapcsolatos tanácsadás.

Mivel a szegényebb országokban más a gyógyszerészek szerepe, a 2007 és 2020 között megjelent, 41 tanulmányt áttekintő munka csak a gazdag országokra fókuszált. Az elemzett tanulmányok nagy része (n = 27) kvantitatív, nem randomizált módszertannal dolgozott, kettő volt randomizált, a többi vegyes módszertant alkalmazott. A tanulmányok kétharmada számolt be arról, hogy a reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatások nyújtása érdekében a patikusok külön képzésben részesültek. A szolgáltatások 39%-a szűrés, 17%-a gyógyszerfelírás, 15%-a injekcióadás és további 15%-a gyógyszerkiadás volt.

A legtöbb tanulmány (n = 26) szexuális úton vagy vérrel terjedő fertőzésekkel (Chlamydia trachomatis, HIV, human papillomavirus/HPV, hepatitis C-vírus/HCV) kapcsolatos patikusi szolgáltatásokat (megelőzés, szűrés) vizsgált. A patikusok Chlamydia-tesztekkel látják el a rászorulókat, vizeletmintákat gyűjtenek be és juttatnak el az elemzést végző laborokba, ujjbegyből származó vérből azonnali HIV-tesztelést végeznek (Spanyolországban pl. a gyógyszerészek azonosítják az új HIV-es esetek 10%-át). Egyes országokban patikusok szolgáltathatnak HPV-vakcinációt, és részt vesznek a nagy kockázatú csoportok (tűcsereprogramban és ópiátszubsztitúciós kezelésben résztvevők) HCV-szűrésében, a pozitívnak bizonyulók specialistához irányításában, gondozásuk támogatásában.

Az áttekintett tanulmányok következő csoportja (n = 12) a hormonális fogamzásgátlók felírását, adminisztrációját is végző gyógyszerészekkel foglalkozott. Érdekes példa Oregon, ahol az új fogamzásgátló-felírások 10%-át gyógyszerészek végzik.

A fogantatás előtti és a terhességi tanácsadás is része lehet a patikusok kompetenciáinak, az áttekintés szerzői két ezzel kapcsolatos tanulmányt találtak. A szolgáltatás része a folsavval történő ellátás, a gyógyszerelés áttekintése, a magzati ártalmat okozó gyógyszerek kiszűrése, de a terhesség alatt ajánlott oltások (pl. tetanusz, diftéria, szamárköhögés) gyógyszerész általi beadását egy tanulmány sem vizsgálta.

Egy elemzett tanulmány az erectilis diszfunkcióval küzdők patikus általi kiszűrésével és az érintettek szakemberhez irányításával foglalkozott. Ezen a téren felemás a patikusok hatékonysága: kérdőívekkel nagy százalékban ki tudják szűrni az érintetteket, de a szakemberhez irányítás hatásfoka kifejezetten alacsony.

Az eredmények szerint a patikusok által nyújtott reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatások implementálása előtt a következő akadályok állnak: a szolgáltatásfajta beillesztése a napi munkamenetbe, a szolgáltatás díjazásának, biztosító általi fedezetének megoldatlansága, illetve a szabályozási környezet elégtelensége. Mindazonáltal, a vizsgálatok szerint e szolgáltatásfajta a patikusok által kivitelezhető, és a kliensek ezen a téren is bizalommal fordulnak gyógyszerészükhöz. A jövő feladata lesz a patikusok által nyújtott reproduktív és szexuális egészségügyi szolgáltatások hatékonyságának értékelése.

Szemlézte:
Kovács Bence dr.

Eredeti közlemény:
Navarrete J, Yuksel N, Schindel TJ, et al. Sexual and reproductive health services provided by community pharmacists: a scoping review. BMJ Open 2021;11:e047034.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

A körzeti orvosi praxisközösségben dolgozó gyógyszerész szerepe a Covid-19-járvány idején

Míg a Covid-19-pandémia alatt a kliensek többet foglalkoznak egészségi állapotukkal, és a média is több egészségügyi információval szembesíti őket, a sok beteg esetében elmaradó rutinszerű ellátás a krónikus kórképek fellángolásához vezethet. Ebben a helyzetben a gyógyszerészek gyógyszerelési információkkal segíthetik a körzeti orvosokat, a szakszemélyzetet és a betegeket is, továbbá közreműködhetnek a krónikus betegségekkel kapcsolatos betegedukációban.

PharmaPraxis

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése (home medication review/home medicines review: HMR) egy olyan strukturált, betegközpontú és a beteg orvosával együttműködve végzett szolgáltatás, ami elősegíti a gyógyszerek optimális alkalmazását. A HMR során a gyógyszerész a körzeti orvossal való konzultáció után, a beteg egészségügyi információinak ismeretében, a beteg otthonában szisztematikusan áttekinti a beteg gyógyszereit, és azonosítja a gyógyszerekkel, illetve az alkalmazásukkal kapcsolatos esetleges problémákat, majd közreműködik azok megoldásában.

PharmaPraxis

Gyógyszerészi szolgáltatások idősotthonokban

Az összesített eredmények szerint a gyógyszerészi szolgáltatás nagyon hatékonyan javította az egyik legfontosabb ápolási otthoni kimenetet: szignifikánsan csökkentette az esések számát. A gyógyszerészi szolgáltatás eredményeképpen kifejezetten javult a gyógyszerelés (a MAI-pontszám 2,2-del csökkent), és csökkent az egy beteg által átlagosan szedett gyógyszerek száma (7,2-ről 5,3-re).

PharmaPraxis

A közforgalmú gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek által végzett rövid intervenció hatékonysága problémás alkoholfogyasztók esetében

A szemlézett közlemény szerint az alkoholfogyasztás világszerte évente 3,3 millió halálesetet okoz, ami az elhalálozások 5,9%-a. Az Egyesült Királyságban a gyógyszerészek és a patikai személyzet a nővérek és az orvosok után a harmadik legnagyobb számú egészségügyi szakma, és az elmúlt években Angliában a közforgalmú gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek egyre nagyobb feladatot kapnak a közegészségügy fejlesztésében. Mára a legtöbb patikában van privát beszélgetést lehetővé tevő konzultációs szoba is.

PharmaPraxis

A gyógyszerész által menedzselt vagy a gyógyszerész által asszisztált hepatitis C vírus ellenes kezelés a hatékonyabb?

A gyógyszerész részvételének mértéke meghatározhatja a hepatitis C vírus (HCV) elleni terápia sikerességét, ezért az amerikai szerzők összehasonlították, hogy melyik ellátási modellben gyógyulnak jobban az orális antivirális szerrel kezelt HCV-fertőzött betegek: vajon gyógyszerész által menedzselt vagy gyógyszerész által asszisztált ambulancián fejezi be több beteg a kezelést, mutat 12 héttel a kezelés befejezése után fenntartott virológiai választ (SVR-12), illetve vált ki többet a számára felírt direkt hatásmechanizmusú antivirális szerből (DAA)?