Hírvilág

Szénsavas üdítők kontra tejfogyasztás

2011. AUGUSZTUS 15.

A Penn State Kutatóközpont tanulmánya szerint, azok a fiatal lányok, akik sok szénsavas italt isznak, nagyobb valószínűséggel táplálkoznak egészségtelenül mint társaik.

A tíz éven át tartó vizsgálatok azt mutatták, hogy azok, akik öt évesen már szénsavasat ittak, a vizsgált 10 év folyamán a táplálkozási standardoknak nem éppen megfelelő étrendet folytattak. Azok a lányok, akik öt évesen nem ittak szénsavasat, és bár nem követtek semmilyen speciális étrendet, mégis egészségesebben étkeztek.

„A két csoport közti lényeges különbség a táplálékbevitelt illetően nem az volt, hogy mit esznek, hanem azt, hogy mit nem” – magyarázta Laura Fiorito a Penn State Kutatóközpont „Gyermekkori elhízással” foglalkozó csoport kutatója.

A két csoport között a legnagyobb különbség a tejfogyasztásban volt – a szénsavasat preferálók sokkal kevesebb tejet ittak, mint a szénsavasat nem fogyasztó társaik. Öt évesen a szénsavasat kerülők naponta körülbelül 3 deciliter tejet ittak, míg a szénsavas italt ivóknál ez a mennyiség kevesebb volt, mint 2 deci.

A megfelelő tápanyagbevitel nagyon fontos a gyermekek fejlődéséhez és növekedéséhez, számoltak be a kutatók eredményeikről a Journal of the American Dietetic Association folyóiratban, a dietetikai egyesület szakmai folyóiratában. Például, az alacsony kalciumbevitel csontritkuláshoz, a sok cukor pedig a fogak romlásához, és számos krónikus betegséghez vezethet, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézete szerint a 14 és 18 év közötti lányok ajánlott napi C-vitamin bevitele 65 milligramm. A tanulmány szerint az üdítőfogyasztók esetében ez a mennyiség alig 55 milligramm, míg a szénsavasat nem fogyasztóknál a C-vitamin bevitel 70,5 milligramm volt, ami még meg is haladja az ajánlott bevitelt. Bár a szénsavas üdítőket ivók étrendje egészségtelenebb, volt olyan tápanyag, melynek napi bevitele egyik csoportnál sem volt elegendő. A kalcium ajánlott napi bevitele 1300 milligramm. A 15 éves „szénsav- kedvelőknél” ez csak 767 milligramm, a „szénsavmentes” csoportnál egy kicsit magasabb, 851 milligramm volt, de még ez sem elegendő.

„Már egész kiskorban kialakulnak a táplálkozási szokások. Vannak olyan gyerekek, akik már kétéves korukban szódát, vagy szénsavas üdítőket isznak” – meséli Dr. Fiorito. A vizsgálatok során 10 éven keresztül 170 kislány étrendjét követték nyomon. Dokumentálták az elfogyasztott ételeket, italokat minden második évben három alkalommal. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknak a lányoknak, akik naponta körülbelül 1 deci szénsavas italt fogyasztottak 5 éves korukban, sokkal alacsonyabb volt a napi rost-, fehérje-, C-vitamin-, D-vitamin-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és káliumbevitelük, mint azoknak, akik öt évesen nem fogyasztottak szénsavasat. A szénsavas üdítők fogyasztóinál a hozzáadott cukor napi bevitele is sokkal magasabb volt.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az üdítőket preferáló gyerekek szüleinek sokkal nagyobb a testtömeg-indexe, mint az ezt nem fogyasztók szüleinek. Ez azt mutatja, hogy a gyerek étkezési szokásait elsősorban a szülői minta alakítja ki. Tehát ha a szülő nem étkezik egészségesen, az nem csak a testtömeg-indexük növekedéséhez vezet, hanem a gyermekre is károsan hat. Már számos korábbi tanulmány készült a szénsavas üdítők étrendre gyakorolt hatásáról, de ez az első olyan, ami tíz éven keresztül több innivaló hatását vizsgálta, úgymint kávé, tea, tej, szóda, 100%-os gyümölcslé, yümölcsízesítésű üdítők, és különböző gyümölcstartalmú levek.

Az utóbbi években sokat foglalkoztak a különböző cukros üdítők esetleges káros hatásaival. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem adott még ki hivatalos állásfoglalást a szénsavas italok fogyasztásának csökkentéséről, de ez a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy az üdítőfogyasztást vissza kell szorítani annak, aki egészséges étrendet akar folytatni.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Journal of the American Dietetic Association

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

"Halálversből millió van, de szülésversből alig"

A szülésről nehéz úgy beszélni, hogy ne kerülne szóba az egészségügy, az aktuális népesedéspolitika vagy a genderkérdések. Nem véletlen, hogy így van, hiszen egy gyermek világra hozása az egyénen és a családon túl kihatással van a társadalom életére is. A szülés milyenségét pedig – hiszen a halálhoz hasonlóan a születés is kikerült már az otthon, a hétköznapiság keretei közül – alapvetően meghatározza az az intézményi gondoskodás, amelyben lezajlik.

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.

Gondolat

„Mindenki tudja, hogy megy ez”(?)

BÁNFALVI Attila

A film az amerikai ún. ópiát vagy opioid krízisről szól, amelyben 2000 óta 500 ezer amerikai halt meg túladagolásban, 25 percenként születik egy olyan baba, akinek elvonási tünetei vannak. A film fő narratívája azt elemzi, hogy gyógyszeripari cégek milyen szerepet játszottak ennek a tragikus helyzetnek az előállításában. Aki csak kicsit is követte a gyógyszeripar Janus arcú szerepét az utóbbi évtizedekben a fogyasztók és az orvosok magatartásának befolyásolásában, az igazán mélyen nem lepődik meg „Nahát, ezt nem gondoltam volna!” felkiáltással az opiátokkal (Oxycontin, fentanil stb.) kapcsolatos történéseken.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Gondolat

Celestina hírhedt kerítőnő és prostituált A szembetegségek képzőművészeti ábrázolása

RÁCZ Péter, TARJÁN Péter

A különböző testi fogyatékosságok és testi szenvedések művészi ábrázolásával gyakran találkozunk a képzőművészetben.