Hírvilág

Szegénylegények és Szörnycsapda

2013. ÁPRILIS 08.

Jancsó Miklós munkásságát állítja hommage-programja középpontjába a szerdán kezdődő wiesbadeni goEast filmfesztivál, amelynek pályakezdőket bemutató versenyszekciójában magyar rövidfilmek is szerepelnek, a zsűri elnöke pedig Fliegauf Bence lesz - közölte a Magyar Filmunió.

A kelet-közép-európai filmekre koncentráló seregszemle különprogramjában levetítik Szabó István Az ajtó című munkáját és Fliegauf Bence Csak a szél című, a tavalyi Berlinalén Ezüst Medvével jutalmazott filmjét is. A magyar rendező 2004-ben a wiesbadeni fesztiválon a Dealer című mozijával elnyerte a legjobb rendezés díját.

Az összegzés szerint a Német Filmintézet (DIF) által szervezett fórum "az egyetemes filmművészet mesterének", Jancsó Miklósnak szenteli hommage-programját idén. A retrospektív a már 60 évet felölelő Jancsó-életmű "(újra)felfedezésére" invitál: műsorra tűzi többek között a legendás Így jöttem (1964) című korai alkotást, a Locarnóban díjazott és a világhírt meghozó Szegénylegényeket (1965), továbbá az ezredfordulón készült Kelj fel, komám, ne aludjál című Jancsó-filmet is.

A szegénylegények

A Szegénylegények története az 1867-es kiegyezés után két évvel játszódik. Rózsa Sándor betyárjainak kézrekerítésével, a betyárvilág felszámolásával, a mindenkori elnyomó hatalom működésének technikáját modellezi. Likvidálni kell azokat a pusztaiakat, akik részt vettek Rózsa Sándor szabadcsapatának 1848-49-es ténykedéseiben.
Az alföldön a "Sánc"-nak nevezett börtönben gyűjtötték össze a gyanúsítottakat, akiket kegyetlen lélektani és testi módszerekkel igyekeztek társaik elárulására kényszeríteni. Egyre szűkült a kör, de a kormánybiztos végső diadala csak csel és hazugság eredményeként jöhetett létre. Sikerült kiválogatni az egykor rebelliseket, mert a színjáték hatására önként léptek ki hallgatásuk fedezékéből.
A filmben számos technikai, gondolati megoldás teszi különlegessé a filmet. Ilyenek voltak a furcsa beállítások is, mellyel bevonták a nézőt a cselekménybe. A rendező szakított a hagyományokkal, a dekoratív külsőségeket szinte teljesen mellőzte, a történelmi témát - a szegénylegények meghurcoltatásának és megcsalatásának krónikáját - sajátos felfogásban, pszichológiai síkon bontakoztatta ki.

A lélek mélyére koncentrált, és a rejtett indulatokat is feltárta, szuverén, öntörvényű világot alakított ki.


A wiesbadeni fesztivál pályakezdőket bemutató versenyszekciójába a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói kaptak meghívást. Az SZFE hallgatói közül Szabó Szonja Turiszt, Kovács Claudia Mélylevegő, valamint Rónai Domokos Furry Fandom című munkája mutatkozik be a rangos mustrán. A MOMÉ-t Vácz Péter Nyuszi és őz, Takács Anikó A róka és Vegső Ágota Szörnycsapda című filmje képviseli.

A fesztivált 13. alkalommal rendezik meg a németországi városban, ahol április 10. és 16. között 30 ország 132 produkcióját tűzik műsorra.

2013. április 8., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Vezérlő csillagunk

Meghalt Jancsó Miklós - A Frankfurter Allgemeine Zeitung méltatása