Hírvilág

Számítógépes figyelmeztetéssel optimalizálható a gyógyszerrendelés

2011. AUGUSZTUS 15.

Az orvosok gyógyszerrendelési szokásait módosítani nem egyszerű feladat, még úgy sem, ha ténylegesen eljutnak hozzájuk az új eredményeken alapuló friss ajánlások. A gyógyszerrendelés „közvetlenebb” befolyásolására nyújt lehetőséget a számítógépes döntéstámogató rendszerek alkalmazása. Két új vizsgálatban is ezek hatását tanulmányozták az Amerikai Egyesült Államokban.

Potenciálisan veszélyes gyógyszerek
Az első vizsgálatot egy sürgősségi osztályon végezték, amelyben minden gyógyszerrendelés számítógépes rendszerrel történt. Az ott dolgozó 63 orvost osztották véletlen besorolással a kontrollcsoportba vagy a döntéstámogatási csoportba. Ebben a 65 évesnél idősebb betegek számára esetlegesen nem megfelelő kilenc gyógyszer (például promethazin, diazepam, propoxyphen és diphenhydramin) rendelése esetén a számítógép figyelmeztetést adott, és alternatív gyógyszereket javasolt.

A kétéves intervenciós időszak folyamán a potenciálisan nem megfelelő gyógyszereket szignifikánsan ritkábban rendelték az intervenciós csoport tagjai, mint a kontrollcsoportba tartozó orvosok (az esetek 2,6%-ában, illetve 3,9%-ában).

Indokolatlanul drága gyógyszerek
A másik vizsgálatban egy nagy csoportos praxisban rendelő 14 belgyógyász vett részt. Itt négy, erősen reklámozott, de a generikus gyógyszernél jóval drágább altató készítmény rendelésekor adott figyelmeztetést a számítógépes rendszer, és javasolta a generikus zolpidem vagy trazodon rendelését.

Az egyéves követés után a számítógépes figyelmeztetésben részesülő orvosok szignifikánsan ritkábban rendelték a négy erősen reklámozott, drága gyógyszert, mint a kontrollcsoport, akik gyógyszerrendelési szoftverjébe nem építették be a figyelmeztető rendszert.

Tanulságok
A vizsgálatok egybehangzóan bizonyítják, hogy számítógépes figyelmeztető rendszerekkel pozitívan befolyásolhatók az orvosok gyógyszerrendelési szokásai. A második vizsgálatban felmérték az orvosok véleményét is, és túlnyomó többségük (88%) hasznosnak tartotta a figyelmeztető rendszert, valamint 70%-uk vélte úgy, hogy a figyelmeztetések egyáltalán nem zavarták őket a betegellátási rutinjukban.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

J Am Geriatr Soc 2009 Aug; 57:1388.

J Gen Intern Med 2009 Aug; 24:897.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.