Hírvilág

Szabadságkényszer a művészetben

2013. DECEMBER 10.


Tizenkét művész festményeiből, installációiból, plasztikáiból és videomunkáiból Szabadság-kényszer címmel csütörtökön nyílik évadzáró kiállítás a budapesti Partizán Műterem és Galériában.

A tárlat a galéria idei pályázatán műteremhasználatot nyert tizenkét művész legújabb és régebbi alkotásait mutatja be január 4-ig. A kiállításon Babos Zsili Bertalan, Debreczeni Imre, GUBA (Gubacsi Gábor), Horváth Éva Mónika, Huszti János, Keszeg Nándor, Kun Fruzsina, Lestyán Goda János, Máriás István /Aka/ Horror Pista, Retkes Máté, Tóth Máté Attila és Vágó Szabolcs munkái lesznek láthatók.

Huszti Jánostól filmdokumentáció lesz látható a Mindenkinek, aki szereti című, szeptemberi művészeti akciójáról. A projekt során sorsukra hagyta festményeit és installációit a budapesti Kazinczy utcában; a mozgóképben megszólalnak azok is, akik hazavitték az utcán "felejtett" műalkotásokat. Emellett a tárlaton a hulladékokból létrehozott festményeit is bemutatja - tette hozzá a galériavezető.

Horváth Éva Mónika grafikáin tömegjeleneteket ábrázol. Kun Fruzsina festményei az öregedéstől és a haláltól való félelemmel foglalkoznak. A tárlaton látható lesz a többi között egy öreg testbe bújtatott önarckép, valamint egy gyermekjelmezbe öltözött öregasszony is.

Tóth Máté Attila vegyes technikával dolgozik, művein jól ismert szimbólumokat helyez szokatlan környezetbe. Lestyán-Goda János szobraihoz az emberhalászat bibliai metaforáját használja és értelmezi. A kiállításon egy nyolcméteres aranyhalat és egy bronzból font halászhálót lógat be a térbe. Retkes Máté fémszobrai hajót vagy űrhajót jelenítenek meg.

Vágó Szabolcs installációjában gipszből készült, mintás képkereteket lógat be a 14 méter belmagasságú térbe. Régi képeket értelmez újra Babos Zsili Bertalan, aki apró, egymástól függetlennek tűnő részletekből teremti meg munkája egészét.

Debreczeni Imre futurisztikus tereket, helyszíneket jelenít meg. Utópikus víziókat ábrázol Horror Pista, szürreális festményeit mutatja be GUBA, valamint Keszeg Nándor, aki egy-egy érzelmet vagy jellemvonást hangsúlyoz figuratív munkáin.

Emellett kiállítanak egy Szabadság fát is, amelyen az alkotóknak a kiállítás címéhez, a szabadság-kényszer gondolathoz kapcsolódó egy-egy tárgya lesz látható - összegezte a kiállítás anyagát a galériavezető.

A csütörtöki megnyitón zenél a Pátkai Rozina Jazz Quintet.


2013. december 10., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.

Ökológia

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Az ökológiai gondolkodás az 1970-es évekig nem volt számottevő jelentőségű, bár Aldo Leopold ökológus már a század elején felhívta a figyelmet az erőforrások kimerülésével kapcsolatos aggodalmaira.

Gondolat

"Hisz még nem hullottál az éjbe le" - Gulácsy Lajosról

NAGY Zsuzsanna

Csontváry és Gulácsyt tartják a magyar művészetben a szürrealizmus előfutárának.

Gondolat

Degas és a „zöld tündér”

Az elmúlt 25 év legnagyobb Degas-kiállítása nyílik Párizsban.

Hírvilág

Álom és intézményesült elhárítás - konferencia beszámoló

Pszichoanalízisen belül számtalan belső irányzat létezik, ismeretanyaga hatalmas. Freud egyébként sokáig úgy tekintett Budapestre, mint a pszichoanalitikus mozgalom lehetséges központjára.