Hírvilág

Sürgősségi kijózanítás

2012. DECEMBER 21.

A sürgősségi osztályokon kell kijózanodniuk azoknak az ittas személyeknek, akiket eddig a Nyírő Gyula és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházak detoxikáló részlegében az ellátásukra felkészült személyzet, és speciálisan kialakított helyiség fogadott. Mindez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által napokban kiadott, Budapestre és Pest megyére 2013. január elsejétől érvényes sürgősségi, akut ügyeleti beosztásból derül ki.

Ha a részeg személy nem sérült, januártól a területileg illetékes sürgősségi osztályra kell bevinnie az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), a jövőben ezek végzik a kijózanítást. Ugyancsak ide kell küldeni azokat az alkoholmérgezett sérültek, akiknek kisebb problémáját már ellátták, kórházi megfigyelést nem igényelnek, de alkoholos állapotuk miatt detoxikálásra van szükségük. A súlyos, kómás mérgezetteket, sérülteket továbbra is az állapotuknak megfelelő szakintézményben kezelik.

Mivel elégtelenek a feltételrendszerek, így a minimális többletterhelést is nagyobbnak érezhetik a sürgősségi osztályon dolgozók, felzúdulásuk is érthető, hiszen eddig csak „tiszta” páciensekkel kellett foglalkozniuk – mondta lapunk megkeresésére dr. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke, hangsúlyozva, hogy a Szakmai Kollégium pszichiátriai és oxyológiai tagozatai szintén egyetértenek a januártól érvényes ellátási renddel.

A két fővárosi „detox” egyébként is egyedülálló volt az országban, már 5-6 éve tervezgették a betegellátás e formájának megszűntetését – mondta az elnök. Vidéken soha nem voltak külön ilyen részlegek, ott mindig is az SBO-k fogadták azokat az embereket, akiknek a józanodás során szükségük lehet orvosi felügyeletre, hiszen állapotuk bármikor rosszabbodhat. Most több sürgősségi osztály fogadja azt a napi átlagosan tíz beteget, akit eddig a két detoxikálóban láttak el, így súlyos többletterhelést nem ró a dolgozókra a változás.

Egy fővel többre talán szükség lehet januártól az osztályokon, aki segít az esetleg agresszív ittas emberek megfékezésében, ezt azonban a kórházak menedzsmentjének kell megoldania – vélekedett Berényi Tamás, azt is hozzátéve, a támadó, durva személyek lenyugtatására gyógyszerek is rendelkezésre állnak az SBO-kon.

Nincs orvos, nincs nővér a sürgősségi osztályokon, ahová kényszerűségből a szükséges szakvizsgával, gyakorlattal nem rendelkező személyzetet irányítanak az igazgatók. A beérkező betegeknek így is sokszor hosszú órákat kell várakozniuk az ellátásra, az ő gyógyításuktól veszi el az időt, amíg a személyzet majd az agresszív, bevizelő, maga alá székelő, mindent összehányó részeggel foglalatoskodik.

Így csakis „félreértett humanitárius oka” lehet a döntésnek, aminek semmi köze a gyakorlathoz – mondta lapunknak egy több évtizede a sürgősségi ellátásban dolgozó orvos. Az ittas személyeket, miután az ebben kompetens mentőtiszt vagy mentőorvos megállapította, hogy sérülésük, egyéb, kórházi kezelést igénylő problémájuk nincs, a két budapesti detoxikáló valamelyikébe szállítottak. Ott orvosi felügyelet mellett józanodtak ki, tehát ha bármiféle komplikáció jelentkezett, a teljes kórházi háttér rendelkezésre állt – sorolja lapunknak a doktor, aki szerint az íróasztal mellett hozott döntés született.

Míg az eddig működő két kijózanítóban könnyen tisztán tartható, speciálisan kialakított szobában helyezték el a beérkezőket, az alkoholtól agresszív, őrjöngő részegeket markos férfiápolók fékezték meg, addig a sürgősségi osztályok többsége nem rendelkezik sem megfelelő elkülönítő helyiséggel, sem megfelelő személyzettel. Érdekes helyzetek alakulhatnak ki, amikor stroke-os, kivérzett beteggel, vagy váratlan görcsök miatt beszállított kismamával kell együtt „kezelni” a gyakran ordítozó, törő-zúzó ittas embereket, akiknek saját biztonságuk érdekében való őrzése sem megoldható az SBO-kon.

Hazatolták talicskában a rokont, barátot, de magára nem hagyták, ezért nem mutatkozott igény külön detoxikáló állomásokra vidéken, ahol elenyésző számban kellett részegekkel foglalkozni a sürgősségi osztályoknak, jellemzően a területi pszichiátriákon fogadták őket. Budapest azonban speciális helyzetben van, itt naponta több, utcán heverő, súlyosan ittas emberhez riasztják az OMSZ-t.

Az italtól kritikátlan állapotba kerülő személyek sorsáról eddig is a mentőtiszt, vagy mentőorvos döntött, aki a vizsgálat után kompetens személyként tudta megállapítani, hová kell kerülnie az illuminált embernek, ahol az állapotának megfelelő ellátást kapott. De legalább a sürgősségi osztályok felkészítésére, az elkülönített helyiségek kialakítására több időt hagyhatott volna a döntéshozó az ügyeleti rend kiadását követően rendelkezésre álló két hétnél - vélekedett a szakorvos.

Az ittas személyek kijózanítását a nap 24 órájában 2013. január 1-én reggel nyolc órától az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkári utasítása alapján Budapesten a Szent Imre, a Jahn Ferenc, a Bajcsy-Zsilinszky, az Uzsoki utcai, és a Honvédkórház Sürgősségi Osztályának kell végeznie.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2012-12-21

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Markánsan a sürgősségi ellátásról

Budán a Kútvölgyi, Pesten a SE új klinikai tömbje lehetne sürgősségi centrum

Hírvilág

Sürgősséggel az oktatásról

Nem pótolhatják a sürgősségi ellátást a non-stop rendelők

Egészségpolitika

Történelmi egészségügyi együttműködés Ausztria és Magyarország között

A HealNow projekt keretében Ausztria és Magyarország között olyan egészségügyi együttműködés indul, amely a hisztopatológia és a sürgősségi ellátás területeit célozza meg. A Soproni Gyógyközpont és a Bécsújhelyi Kórház részvételével megvalósuló projektben olyan fejlesztés kezdődik, amely elsőként lehetővé teszi a telekonzultációt és a távleletezést a patológia területén, kihasználva, hogy a szövettani (hisztopatológai) leletezés önmagában is a betegektől térben és időben elválasztva történik. A szakmai konzultációk révén megvalósuló tudástranszfer hozzájárul ahhoz, hogy egy olyan, hiányszakmának számító területen, mint a patológia gördülékenyebbé váljon az ellátás, és mérséklődjenek a kapacitáshiány okozta nehézségek. A projekt további célkitűzései között szerepel a határon átnyúló sürgősségi betegszállítás és betegellátás megvalósítása, tovább egy 2030-ig szóló együttműködési stratégia kidolgozása.

Hírvilág

Szövetség a sürgősségi ellátásért

Világos alternatíva kell a sürgősségi ellátásban dolgozóknak

Hírvilág

Ünnepi betegellátás

Nagyobb terhelés várható a sürgősségi betegellátásban