Hírvilág

Sertésinfluenza Csókolózni szigorúan tilos!

2011. AUGUSZTUS 15.

A Mexikóból kiindult és főleg az Amerikai Egyesült Államokban eddig néhány tucatnyi igazolt fertőzést okozó sertésinfluenza A H1N1 törzsről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a CDC megerősítette, hogy az eredetileg sertésből származó vírus emberről emberre terjedt, azonban a terjedés pontos útját eddig nem sikerült igazolni. Valószínű, hogy a hagyományos influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel és a fertőzött személyek bőrével való érintkezéssel is terjed.

Tegnap reggelig körülbelül 100 mexikói halálesetről bizonyították, hogy az új sertésinfluenza-törzs okozta. Az Amerikai Egyesült Államokban (főleg New Yorkban) észlelt eddig 40 eset mindegyike enyhe lefolyású volt. Baljós jel, hogy Mexikóban a betegség sok egyébként egészséges, fiatal felnőttben is súlyos tüneteket okozott, ami nem a szokásos, évenkénti influenzajárványokra jellemző, hanem a súlyos pandémiákban tapasztalható.

A vírustörzs rezisztens az amantadinre és a rimantadinre, de érzékeny az oseltamivirre (Tamiflu) és a zanamivirre (Relenza). A kezelést az első tünetek megjelenését követő két napon belül kell elkezdeni, ami nem egyszerű, mert az új vírus által okozott betegség eddig tapasztalt tünetei hasonlítanak a többi influenzafertőzéséire: láz, izomfájdalom, orrfolyás, torokfájás a leggyakoribb. Az eddig jelentett esetek annyiban különböznek az „átlagos” influenzától, hogy gyakoribbak voltak a gastrointestinalis tünetek: a hányinger, hányás és hasmenés.

A fertőződés megelőzéséről csak annyit tudunk, hogy a szokásos teendők indokoltak: köhögéskor és tüsszentéskor papír zsebkendőt kell használni, gyakran kezet kell mosni szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel, és más emberek üdvözlésekor kerülni kell a kézfogást és főleg az arcra vagy szájra adott csókot. A feltételezetten fertőzött személyeket el kell különíteni.

Az elmúlt télre készült influenza elleni vakcina feltételezhetően nem hatásos az új vírus által okozott betegség megelőzésében, az új oltóanyag nagy tételben való gyártása legkorábban 1-2 hónap alatt indítható el.

A betegeket fertőzőnek kell tekinteni a tünetek kezdetétől fogva legalább 7 napig, gyermekek esetében 10–14 napig. A sertéshús fogyasztása viszont elvileg sem járhat a fertőződés veszélyével, mert a főzés vagy sütés biztonságosan elpusztítja az influenzavírusokat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Rendszeresen frissített, angol nyelvű információk a járvány aktuális állapotáról: Centers for Disease Control and Prevention

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Klinikum

A fertőző megbetegedések jelentése régen és ma

SZALKA András

Az elmúlt 30-40 évben a klasszikus fertőző betegségek eltűnésével, ill. számuk jelentős csökkenésével párhuzamosan egyre több egészségügyi beavatkozásokkal és kórházi fertőzésekkel kapcsolatos infekciók diagnosztizálhatók. Az is közismert, hogy egyes nem kórházi eredetű fertőzések még ma is jelentős számban fordulnak elő (pl. salmonellosis, campylobacteriosis, varicella) és szinte minden évben új kórokozókat és új betegségeket ismertünk meg. Az új ismeretek közé tartozik infekciók szempontjából az is, hogy bármilyen mikroorganizmus fertőzést idézhet elő, a szervezet megváltozott védekezőképességének tükrében.

Egészségpolitika

Lehetetlen elvárások előtt a háziorvosok?

Alapjaiban kell átrendezni a háziorvosi ellátást, hogy a praxisok eleget tudjanak tenni előírt feladataiknak. Tűzoltás helyett a feladatuk: a tájékoztatás, a figyelmeztetés, a beutalás lenne, csakhogy a feltételeket nem kapják meg hozzá. Szakemberek sora dolgozott, dolgozik a helyzet rendezésén, érintettek egy csoportja most több megoldási javaslatról kezdett egyeztetéseket a tárcával.

Hírvilág

Gyermekek, balesetek, szegénység

A 20 alattiak halálát leggyakrabban baleset okozza, amely sokkal gyakrabban sújtja a szegényebbeket, és ráadásul megelőzhető is lenne. A WHO jelentése…

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.