Hírvilág

Serdülők öngyilkossági kísérletei – Néma orvosnak a gyermek sem érti…

2011. AUGUSZTUS 15.

Mivel még nem tisztázott az SSRI-kezelés elindítása utáni öngyilkossági viselkedés esetleges veszélye, az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) a kérdés szisztematikus tanulmányozása mellett döntött. Most közölték az eredményeket, amelyek rávilágítanak a módszeres kikérdezés szükségességére.

A vizsgálat keretében legalább közepes dózisú szelektív szerotoninvisszavétel-gátlóra (SSRI) nem reagáló, major depresszióban szenvedő serdülőket állítottak át másik SSRI-re vagy venlafaxinra.

A bevont 334 beteg első felében az öngyilkossági viselkedés (önsértés) felmérésekor a betegek és a szülők spontán beszámolóira hagyatkoztak, a betegek másik felét hetente megkérdezték, hogy végzett-e önsértést öngyilkosság céljából vagy más okból.

A vizsgálat kezdetekor (a gyógyszerváltás előtt) a résztvevők több mint a fele számolt be öngyilkossági gondolatokról, és egyharmaduk végzett önsértést nem öngyilkosság céljából.

Nem meglepetés, de ismétlendő: Az önsértés módszeres felderítésével jóval több esetben derült fény az önsértésre, mint csak a spontán beszámolókra hagyatkozva. Az öngyilkossági célú önsértés azonosításának aránya a spontán beszámolókra hagyatkozva 9%-nak adódott, míg módszeres rákérdezésre a betegek 21%-a árulta el. A nem öngyilkossági célú önsértésnél még nagyobb volt a különbség: 2% a 18%-kal szemben.

Az öngyilkossági viselkedés előrejelző tényezői közé tartozott a korábbi ilyen késztetés, a családi konfliktusok és a tudatmódosító szerek fogyasztása.

Érthető, hogy kevésbé megbízható az ilyen kellemetlen információk forrásaként a spontán említésre hagyatkozni, mert a szülők esetleg szégyellhetik, a serdülők pedig amúgy sem szívesen osztják meg a véleményüket másokkal.

Akárhogy legyen is, ha pontos képet akarunk kapni az öngyilkossági késztetésekről, elengedhetetlen a betegek rendszeres megkérdezése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Am J Psychiatry 2009 Feb 17. [előzetes elektronikus közlés]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Enyhe-középsúlyos depresszióban hatástalanok az antidepresszánsok

Az akut major depressziós betegek többségében nem hatásosabbak az antidepresszívumok, mint a placebo - állapították meg egy gondos statisztikai módszerekkel végzett metaanalízisben. Csak az igen súlyos állapotú betegek esetében érhető el klinikailag számottevő javulás.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

A hatályos BTK és az '50-es évek pszichiátriája

Vizi János pszichiáter, jogász arról beszél, hogy a hatályos BTK-nak a beszámítási képességről szóló rendelkezései, az ehhez kapcsolódó bírósági határozatok nagyjából az '50-es évek pszichiátriájának a színvonalát tükrözik. Felhívja a figyelmet arra, hogy a szakmabéliek által a diagnosztizálásban a leginkább közkedvelt DSM-IV az öngyilkosság 'betegséget' nem ismeri.

Agykutatás

Nyáron a legtöbb az öngyilkosság

Nem támogatják a társadalmi megelőzést, miközben többen lesznek öngyilkosok.

Hírvilág

Öngyilkosság és jogtudomány

Az öngyilkosság nálunk nagy probléma, kesernyés hangsúllyal mondhatnánk, gyakorisága miatt egyfajta „hungarikum”, ezért a pszichiátriai és társadalomtudományi vizsgálódások számára jó hír, hogy a jogtudományok is felzárkóztak a jelenség kutatásában.