Hírvilág

Salmonella

2011. AUGUSZTUS 15.

A salmonella csoport olyan Gram negatív baktériumokat képvisel, amelyek sok humán megbetegedésért – elsősorban gyomor-bél betegségekért – felelősek.

A salmonella okozta megbetegedések a tünetek alapján is két csoportra oszthatóak:

- a nem tífusz jellegű, élelmiszer okozta gastroenteritisek;
- a tífusz jellegűek, enterális lázzal (fontos differenciál-diagnosztikus jel pl. trópusi vidékről hazatérő turistáknál).

A nem tífusz jellegűek gyakoriak a fejlett országokban is, általában bakteriálisan fertőzött élelmiszer, vagy víz az okozójuk, ritkábban a fertőzött személlyel való érintkezés. Legtöbbször spontán gyógyulnak, terápiájuk lényege a folyadék-pótlás. Antibiotikumra ritkán van szükség, főként újszülötteknél, immunhiányos állapotokban vagy legyengült időseknél jöhet szóba.

Az enterális lázban mindig kell antibiotikumot adni. Az érintett beteggel meg kell beszélni a szükséges higiénés eljárásokat (mosdás, külön törölköző, ne készítsen másoknak élelmiszert, stb.). A közegészségügyi hatóságoknak való azonnali bejelentés és azok intézkedése akadályozhatja meg járvány kitörését.

A cikkben részletesen tárgyalt tünetek, laboratóriumi leletek, ajánlások az alábbi címen találhatók: Link

Forrás: WONCA

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Szuperterjesztők és az ökológiai immunológia

Ez az összefoglaló a betegség-ökológia és az ökológiai immunológia erősödő fogalmi és tapasztalati összefüggéseit tárgyalja. Leírja ezen két terület lehetséges összefonódási vonatkozásait kitérve a szuperterjesztők és kulcsgazdák fertőző betegségekben betöltött szerepére, a környezeti tényezők hatására, a beteg közérzetre,mint immunológiai tényezőre és a társuló fertőzések következményeire és immunfolyamataira.

Hírvilág

Pusztító járvány, ami fel sem tűnt

A HIV-vírus közreműködésével fertőzött a halálos szalmonella baktériumtörzs