Hírvilág

Sajtóközlemény a gyógyszeráremelésről

MOLNÁR István

2011. SZEPTEMBER 28.A sajtóban megszellőztetésre került az október 1-én esedékes gyógyszerár-támogatás változás. A Magyar Nemzet szeptember 23-i számában megdöbbentő hír jelent meg: egy közelebbről meg nem nevezett pszichiátriai készítmény, amely eddig 300 Ft-os úgynevezett dobozáron volt kiváltható, az október 1-től 42.000 Ft-ért kapható.

A Lipót 2007-ben történt bezárását követően a KSH adatai szerint 27 fővel nőtt az öngyilkosságban meghaltak száma az előző évhez képest. Szerintünk, ez annak a következménye volt, hogy több százra volt tehető azon pszichiátriai betegek száma, akik ellátatlanul maradtak, és sokan közülük véget vetettek az életüknek.

Vannak akik vitatják, létezik-e egyáltalán pszichiátriai beteg. Vannak különc magatartású emberek, esetleg bűnöző egyének, de nincsenek pszichiátriai betegek. A tények sajnos ezt cáfolják. Az évi 2.500 öngyilkosságban meghalt személy az orvostudomány állítása szerint több mint 90 százalékában súlyos pszichiátriai betegségben szenvedett, és vált öngyilkossá.

A már említett brutális áremelésnek várható következménye emberéletekben lesz lemérhető, emberéletek elvesztésének formájában. Ez a betegség ugyanis arról ismert, hogy a betegnek nincs munkája, a társadalom kitaszítottja, jó esetben valami rokkantsági ellátásban részesül, ugyanakkor szüksége van a drága antipszichotikumokra, amit nem tud megvásárolni.
Sajnos a skizofrén vagy paranoiás betegeknél az azonos hatóanyagú olcsóbb készítmények nem jelentenek megoldást, mivel az egyéni érzékenységtől függően káros mellékhatások léphetnek fel. A hozzátartozóknak tartott foglalkozások éppen arról is szólnak, hogy a beteg családtag ne kapjon ilyen, úgynevezett generikus készítményt, mert például egy vagy 50 éve használatos készítménynél habár a beteg kigyógyul a skizofréniából, de a szer időközben Parkinson kórt okoz.


Molnár István

KESZ – Korlátozottan cselekvőképes személyek hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége
www.kalvaria.hu


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Hírvilág

Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság.

Hírvilág

AnyScan – a nukleáris medicina mérföldköve Integrált kezelés, pontosabb diagnózis a betegségek hatékony kezelésére

Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja épült fel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. Bemutatták a világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezést.

Hírvilág

OPNI helyett OPAI

A speciális ambulanciákat és a sürgősségi befogadót fejlesztik

Hírvilág

Klinikai eredményességen alapuló kockázatmegosztás Tudósítás a 12. Egészség-gazdaságtani konferenciáról

BALOGH András

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg az egészség-gazdaságtani konferenciát. A kiemelt téma a kockázatmegosztás és a hosszútávon is hatékony gyógyszerbefogadás volt.