Hírvilág

Rosszul alszanak a zajos helyen dolgozók

2011. AUGUSZTUS 15.


A munkahelyen hosszasan fennálló zaj befolyásolja azoknak a dolgozóknak az alvásminőségét, akik foglalkozási ártalomból fakadó halláscsökkenésben szenvednek.

A Sleep magazinban megjelent tanulmány összehasonlította az ugyanazon a helyen dolgozó, munkahelyi zajártalom miatt halláscsökkenést szenvedett és egészséges hallású emberek alvásminőségét. A hallásromlásban szenvedők átlagéletkora magasabb volt, és régebb óta hallgatták a zajokat, mint egészséges hallású munkatársaik. 51 százalékuknál tinnitus (folyamatos fülcsengés) is fennállt, míg az egészségeseknél ez az arány csak 14 százalék volt.

Habár a tinnitust jelölték meg az alvás első számú zavaró tényezőjeként, a halláskárosodás is hozzájárult az álmatlansághoz azoknál, akik káros zajok közt dolgoztak, kortól és a munkahelyen eltöltött időtől függetlenül.

„A tanulmány homogén populációja lehetővé tette, hogy összehasonlítsuk az alvásminőséget két olyan csoport között, melyek csak hallásuk státuszában tértek el” – magyarázta Tsfanat Test, aki szakdolgozata keretén belül végezte el a tanulmányt a BGU Egészségtudományi Karát. Konzultánsa Dr. Sheiner, Dr. Eyal, Dr. Canfi és Prof. Shoham-Vardi volt.

298 káros munkahelyi zajnak kitett önkéntesen végeztek előzetes hallásvizsgálatot. 99-nél állapítottak meg halláskárosodást, 199 pedig normál hallással rendelkezett. Az alvás több összetevőjét vizsgálták meg: például, hogy mennyire alszanak el könnyen, nem ébrednek-e fel túl korán, esetleg az éjszaka során, álmosak e napközben, esetleg el is alszanak, horkolnak-e, nem mozognak-e túl sokat álmukban.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Fontos végigaludni az ájszakátLAM (Lege Artis Medicinae) - 2009; 19 (02) Zeneterápa az alvászavarokbanA forgalom zaja növeli a stroke kockázatátHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!