Hírvilág

Róma mindnyájunk hazája - könyvreceznió

GÖBLYÖS Péter

2011. AUGUSZTUS 15.

A könyv mottója: „Róma mindnyájunk hazája”, Lászai János kanonok síremlékén olvasható Rómában, a San Stefano Rotondo templomban, a magyarok nemzeti templomában.

Valóban, Róma mindnyájunk hazája, de Rómába nem „utazni” kell, csak „zarándokolni” szabad, kellő alázattal és fogékonysággal Róma megszámlálhatatlan csodája iránt. Aki Rómát igazán átélte, kell, hogy legyen egy „saját” Rómája, valami, amit csak ő fedezett fel, ami csak az ő saját élménye, ami az útikönyvekben benne sincs, amit életében csak egyszer talált nyitva

Ehhez segít hozzá dr. Krutsay Miklós kiváló könyve. Műfaja monográfia, mindaz, amit Rómáról, annak templomairól tudni lehet, és ami a templomokhoz asszociálódik. Ennyivel több az egyszerű útikalauznál. Ez római Vademecum, melyben minden, Rómával kapcsolatos adatnak utána lehet nézni.

A szerzőt, Dr. Krutsay Miklóst az orvos olvasóknak nem szükséges bemutatnunk: érdekes témákat precízen kidolgozó pathológiai tárgyú dolgozatait évtizedek óta érdeklődéssel olvashatjuk. A könyv bizonyítja: Róma a Szerző személyes szenvedélye, évtizedek alatt széleskörű műveltséggel összegyűjtött ismereteinek egy részét tudományos igényességgel foglalja össze művében.

Az előszó kifejezi a könyv célját, szerkezetét, majd Róma történetéről olvashatunk rövid, tömör összefoglalást.Ezután következik a könyv legértékesebb fejezete: Róma templomainak ismertetése. Ennek kezdetén a templomokról általános tanácsokat olvashatunk: nyitva tartás, öltözködés, fototechnikai javaslatok. 131 lapon keresztül Róma kb. 700 temploma közül 344, főleg a belvárosban található templom betűrend szerinti ismertetése következik, tömören, rendszerezetten. Megadja a templomok és a hozzájuk tartozó lelkészségek pontos házszámát, tájolását. Alapos adatokat olvashatunk az egyes templomok történetéről, kiemelve a magyar vonatkozásokat, majd a művészeti ismertetés következik.

Szerző éles szemmel vesz észre olyan érdekes részleteket, melyek egyetlen más útikönyvben sem szerepelnek, és amelyek a felületes szemlélő figyelmét fel sem keltenék. Az ismertetések terjedelme a templom jelentőségének megfelelő, a Szent Péter Bazilikával pl. 10 lapon keresztül foglalkozik. Az ismertetett templomok csaknem mindegyikéről fényképeket is közöl, ezek saját felvételei.

Az érdekesebb templomok alaprajzát is megadja. Az egyes templomoknál röviden ismerteti azoknak a szenteknek és pápáknak az életrajzát, akiknek a templomhoz valamilyen közük van. Megadja, hogy az egyes templomokat melyik szerzetesrend gondozza. Az egyéb vallások templomait is ismerteti. A templomok közelében lévő világi műemlékekről is megemlékezik.

Külön fejezetben térképvázlatban ismerteti Róma 22 kerületét, és felsorolja Róma mindazon utcáját, ahol templom van. Újabb fejezetben csoportosítja a templomok nevezetességeit: építészeti stílusukat, építészeti elemeiket: legszebb kupolák, campanilék stb. Szerzők szerint csoportosítja a legjelentősebb freskókat, képeket, szobrokat, mozaikokat.

Rangjuk szerint is felosztja a templomokat: nagybazilikák, kisebb bazilikák, bíborosi címtemplomok, nemzetek, foglalkozások, testületek saját templomai. A világi érdekességek is megtalálhatók a könyvben: Róma „beszélő szobrai”, kútjai, obeliszkjei, katakombái. Felsorolja Róma híres dombjait is. Tömör, pontosan összefoglalt fejezetek tudósítanak a szentté avatások, pápaválasztások menetéről is.Felsorolást olvashatunk a Rómában eltemetett pápákról, uralkodási idejük szerint is, és névsorban is, címereikkel együtt.

A könyv betekintést nyújt a Vatikánba is: érdekes adatok szerepelnek a vatikáni fegyveres testületekről, az egyházi lovagrendekről, pápai kitüntetésekről.

Hosszabb fejezet foglalkozik Róma szerzeteseivel. Bevezetőként a szerzetesség alapelveit foglalja össze, majd részlegesen ismerteti a Rómában működő férfi szerzetesrendeket, összesen 95 félét. Ezek túlnyomó többsége hazánkban teljesen ismeretlen.

Függelékként 50 szerzetesrend öltözékét is ismerteti, saját, színes rajzaival. – Különösnek tűnik, hogy csak a férfi szerzetesrendekkel foglalkozik, az apácarendekkel nem, ez azonban érthetővé válik, ha figyelembe vesszük az apácarendek áttekinthetetlenül nagy számát.

A könyv megértését segíti az előforduló egyházi és művészeti szakkifejezések szabatosan megszerkesztett kislexikona. A mű értékét tovább fokozza, hogy útikalauzként is használható, Róma látnivalóit 19 útvonal szerint csoportosítja, így téve lehetővé, hogy az „Örök Város” egyházi és világi nevezetességeit logikus rendben, minél hiánytalanabbul lehessen megtekinteni. Egy-egy útvonal bejárása kb. jó fél napot vesz igénybe, a művelt, érdeklődő turista menetsebességére – és némi szerencsére – számítva. – A tájékozódást Róma internetes térképeinek felsorolása könnyíti meg.

A felhasznált irodalom mennyisége is impozáns: 145 mű, melyek között 250 éves alapmű, és a legfrissebb irodalom egyaránt szerepel. – A név- és tárgymutató is 5 oldalt tesz ki.

A könyvet az eddig kevéssé ismert TIMP Kiadó jelentette meg, és a Gyomai Kner Nyomda a rá jellemző ízléses, elegáns, jól olvasható, igényes nyomdatechnikával készítette el. A szükségszerűen kisebb képek is tiszták, kellően részletdúsak. – A könyv elérhető áron szerezhető be, és ajándéknak is kiválóan alkalmas.

Dr. Göblyös Péter


Dr. KRUTSAY MIKLÓS: RÓMAI TEMPLOMOK, PÁPÁK, SZERZETESEK

TIMP Kiadó, Budapest, 2009. ISBN 978 963 9614 673 – 272 l., 4400 Ft.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Hírvilág

Üzenetek a matrac-sírból Heinrich Heine és a sclerosis multiplex

Heine mindig beteg volt. Ha nem volt beteg, betegnek érezte magát.

Ökológia

Az élő város

Eberhard Straub könyve a városok történetét, az egymásra rakódott, és ugyanakkor dinamikusan változó legfontosabb kultúraformáló tényezők mentén mutatja be. Miközben áttekintést ad az európai városok fejlődésének legfontosabb narratív kereteiről, felvázolja az életmódokat és széles ecsetvonásokkal azok társadalompolitikai kontextusát.

Gondolat

A váltóláz-ellenes kínakéreg (kinin) felfedezése

A mocsárláz vagy váltóláz (malária= mal aria, rossz levegő), ősidők óta az afro-eurázsiai népek állandó kísérője ismeretlen volt a prekolumbiánus Amerikában.