Hírvilág

Rahmanyinov virrasztása

2013. MÁRCIUS 27.

A 140 éve született és 70 éve elhunyt Szergej Rahmanyinov liturgikus alkotásai szólalnak meg csütörtökön és vasárnap este a Budapest Music Centerben és az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban a Szent Efrém Kórus előadásában.

Szergej Rahmanyinov 1873. április 1-jén született a novgorodi kormányzóságban. Kicsapongó életet élő apja eltékozolta vagyonát, majd családját is elhagyta. Rahmanyinovot kilencévesen ösztöndíjasként vették fel a szentpétervári konzervatóriumba, ahol zongoristaként elkápráztatta tanárait, akik elnézték rossz tanulmányi eredményeit. Idővel átiratkozott a moszkvai konzervatóriumba, ahol egy szigorú zongoraművész-zongoratanár vette pártfogásába. Tanára otthonába is befogadta, gondoskodott neveltetéséről is, és olyan komponistákkal ismertette össze, mint Pjotr Csajkovszkij és Alekszandr Glazunov.

A szenvedélyes természetű Rahmanyinov időről időre depresszióba süllyedt magánéleti válságok, illetve műveinek kedvezőtlen fogadtatása miatt. 1897-ben, amikor I. szimfóniája a rosszul betanított zenekar miatt megbukott, pszichiátriai kezelésre szorult, évekig nem tudott egy hangjegyet sem leírni. Következő műve, a II. zongoraverseny csak 1901-ben született, a darabot orvosának ajánlotta. Egy új szerelem beköszöntével magánélete is rendeződött, a következő évtizedben komponálta műveinek többségét. Hosszabb időt töltött Olaszországban és Drezdában, a német városban írta II. szimfóniáját, A holtak szigete című szimfonikus költeményét, valamint III. zongoraversenyét. Amerikában is bemutatkozott, a turné során nemcsak zongoristaként, hanem dirigensként is ünnepelték, a bostoni filharmonikusok még állandó karmesterüknek is felkérték, de ő nemet mondott. 1910-ben visszatért Oroszországba, itt fejezte be A Harangok című kórusszimfóniáját, amelyet Edgar Allan Poe verse ihletett, s két vallási zeneművet (Aranyszájú Szent János liturgiája, Esti mise) is írt.

A hírek szerint a Vesperás épp a zeneszerző halálának 70. évfordulóján hangzik el.

A kórus a nemrég elkészült Budapest Music Centerben rövid idő alatt, hat próbával készülhetett fel. Bubnó Tamás kórusvezető, a Vesperás (Virrasztás) karmestere úgy véli, hogy ebben a mű létrejöttének körülményei idéződnek fel.

Az 1915-ben, két hét alatt készült Vesperás valódi meggyőződésből született hitvallás - hangsúlyozta, hozzátéve: reméli, hogy a kórusnak és a két szólistának, Rajk Juditnak és Gavodi Zoltánnak a saját művészi eszközeivel sikerül megmutatnia a zeneszerző valláshoz való közelségét.

Nagycsütörtök liturgiájának középpontjában az utolsó vacsora áll. Az esti imaórában - már az elcsendesedés jegyében - a gyülekezet éjszakai virrasztással (vesperás) készül nagypéntekre.

Az Aranyszájú Szent János Liturgiája kétféleképpen adható elő Philipp György karmester szerint: nyugati, európai stílusban és oroszosan. A Szent Efrém Kórus előadása az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban a kettő között lesz.


2013. március 27., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Az elmegyógyintézet csak ürügy - Horváth Csaba rendező a Száll a kakukk fészkére című előadásról

A székesfehérvári Vörösmarty Színház az egyik legizgalmasabb vidéki színház mostanában. Kiváló társulata magas művészi igényű, markáns, merész rendezésű, mégis széles közönség számára befogadható előadásokat játszik, számos műfajban. 2016 tavaszán mutatták be a Száll a kakukk fészkére című produkciót. Az előadás rendezőjével, Horváth Csabával beszélgettünk.

Hírvilág

Rejtő szabadon

Lejárt a Rejtő-művek szerzői joga