Hírvilág

Pszichésen vannak nagyon rossz állapotban a magyar hajléktalanok

2012. SZEPTEMBER 28.


Becslések szerint napjainkban nagyjából százezer ember, vagyis a magyar lakosság egy százaléka veszi igénybe a hajléktalanellátás valamely formáját - közölte a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke pénteken Budapesten egy konferencián, ahol Szabó Máté ombudsman a hajléktalanellátás jelenlegi rendszerének újragondolását szorgalmazta.

Simek Ágnes, a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke A hajléktalan lét megelőzése - Paradigmaváltás a hajléktalan ellátásban című konferencián kiemelte: hosszabb távon a hajléktalan lét úgy előzhető meg, ha segítik a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedését, s egyúttal megelőzik az újabb hajléktalan generációk létrejöttét. Ehhez használható, kivitelezhető terveket kell letenni a döntéshozók asztalára - szögezte le az elnök.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa köszöntőjében arról beszélt: sokan kérdőjelezik meg a hajléktalanellátás jelenlegi rendszerét. Az ombudsman szerint elképzelhető, hogy azt húsz év után valóban újra kellene gondolni. Reméli, továbbá az Európai Unióban két évvel ezelőtt elindult munkának hamarosan meglesz az eredménye, s hamarosan uniós szintű stratégia születik arról, hogyan lehetne megoldani a hajléktalanok helyzetét.

Sneider Tamás, az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának jobbikos elnöke kiemelte: a 2008-as gazdasági válság Magyarországon is elindította azt a hullámot, amely következtében egyre többen lesznek hajléktalanok. Először azonban el kell magyarázni a társadalomnak azt, hogy a szociálpolitikának milyen fontos szerepe van ezen problémák felszámolásában, s hogy az erre költött források nem "kidobott pénzt" jelentenek - fejtette ki a képviselő.

Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos elmondta, hogy a régi falvakban még megvolt az kohéziós erő, amely akadályozta a hátrányos helyzetbe került emberek társadalomból való kiszakadását. Mára viszont a XXI. századi felgyorsult technológiai fejlődéssel sokan nem tudnak lépést tartani. Így jelenleg a hajléktalanok elszeparáltságuk miatt nem is elsősorban a fizikai egészségüket tekintve, hanem mentálisan, pszichésen vannak nagyon rossz állapotban.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megrendezett kétnapos konferenciával kapcsolatban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) sajtóközleményében kiemelte: mostanra megjelentek a második, harmadik, sőt a negyedik generációs hajléktalanok is.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2010-es adatgyűjtése alapján a regisztrált, folyamatosan ellátást igénybe vevő hajléktalanok száma csaknem 30 ezer volt. Jelenleg 81 szervezet 147 ellátó helyen biztosít valamilyen szolgáltatást (szállást, ételt, ruhát, szociális ellátást) a rászorulóknak - az adózók pénzén vagy adományokból.
Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra: "nagyon fontos, hogy a hajléktalan ellátás ingyen juttatások helyett a társadalmi lét perifériájára szorultak visszailleszkedését jelentse".MTI 2012. szeptember 28., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.