Hírvilág

Perinatalis szövődmények és az első trimester eseményei

2011. AUGUSZTUS 15.

Az anya hypertoniája és magas hematokritszintje is összefüggésben áll az embrió, majd a magzat növekedésének elmaradásával az első trimesterben, a növekedési elmaradás pedig növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát, állapították meg a Journal of the American Medical Association február 10-i számában közölt cikk szerzői.

„Az embrió a terhesség első harmadában növekszik és fejlődik a leggyorsabban, ilyenkor alakulnak ki a létfontosságú szervek. Az embriót az első trimesterben érő káros hatások valószínűleg maradandó hatással vannak a magzati és a születés utáni egészségi állapotra,” írják a szerzők.

Dennis O. Mook-Kanamori, a rotterdami Erasmus Medical Center munkatársa és kollégái vizsgálatukban számos anyai élettani és életmódbeli tényezőnek a magzat első trimester alatti növekedésére gyakorolt hatását tanulmányozták, valamint vizsgálták az első trimesterben történt növekedési elmaradás összefüggését a szülés körüli szövődményekkel és a kétéves korig történő gyorsabb, „felzárkózó” növekedéssel. A magzat növekedését a 10. illetve 14. gestatiós hét végén mért ülőmagasság (a fejtető és a farkcsont közötti távolság) közötti különbségként definiálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy az anya idősebb életkora összefüggésben állt a nagyobb ülőmagassággal, míg a magasabb anyai diasztolés vérnyomás és magasabb hematokritszint a magzat kisebb ülőmagasságával járt. Kevesebbet növekedtek továbbá a dohányzó és folsavpótlásban nem részesülő anyák gyermekei a nemdohányzó, megfelelő mennyiségű folsavat fogyasztó anyák magzataihoz képest.

A normális mértékű növekedéshez képest az első trimesterbeli növekedési elmaradás növelte a koraszülés kockázatát (4,0%, illetve 7,2%). A kis születési súly kockázata is több mint kétszer nagyobb volt az első trimesterben nem megfelelően növekedő magzatok esetében, mint a normálisan fejlődő magzatok körében. A kis súllyal született gyermekek az első két életévükben többet növekedtek, mint az első trimesterben normálisan gyarapodó társaik.

Az anya élettani paraméterei és életmódja, illetve a magzat korai növekedése közötti összefüggést minden bizonnyal a placenta funkciójának változásai közvetítik, írja a cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője, Gordon C. Smith. „Ez azt jelenti, hogy a terhesség késői szakaszában fellépő szövődmények egy részét már meghatározzák a fogantatás utáni első három hónap eseményei – ilyenkor sok nő még egyszer sem keresett fel terhesgondozást nyújtó intézményt. A vizsgálat szerzői által kimutatott számos összefüggés arra utal, hogy a terhesség korai szakaszában végzett biokémiai és ultrahangos szűréssel azonosíthatók a terhesség későbbi szakaszában magasabb kockázatú nők.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

JAMA 2010; 303[6]:527-534.

JAMA 2010; 303[6]:561-562.


Kapcsolódó anyagok:

A nők hypertoniájának speciális kérdései. LAM 2010; 20(1)

Az első trimesterben még érdemes abbahagyni a dohányzást

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Melanoma és anyaság

A terhesség alatt és a szülés utáni hat hónapban nagyobb a melanoma kockázata, azonban a daganatos betegség után létrejött terhesség esetén a szokásnál nagyobb a túlélési arány.

Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

A szülés körüli időszakban jelentkező migrén nagy mértékben növelte az ischaemiás stroke kockázatát, sőt a többi cardiovascularis eseményét is.

Klinikum

Az Infektológiai Szakmai Kollégium és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet állásfoglalása

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a két testület állásfoglalását .

Hírvilág

Javítható a szülési prognózis a periodontalis betegségek kezelésével?

A terhesség alatti fogínybetegségek növelik a koraszülés kockázatát. Kezelésük javítja-e a prognózist?

Hírvilág

Vírusfertőzés miatti nehézlégzés gyermekekben: adjunk szteroidot?

A szteroidkezelés nem indokolt, ha nem szerepel a (családi) anamnézisben asthma, de a nagyobb kockázatú gyermekek esetében megfontolható…