Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

2011. AUGUSZTUS 15.

Olyan, paroxysmalis pitvarfibrillációban szenvedő betegek csoportjában, akik ritmuszavara egy- vagy többféle gyógyszeres kezelés ellenére kiújult, a további gyógyszerelésnél hatásosabbnak találta egy amerikai kutatócsoport a pitvari arrhythmia gócának elpusztítását katéterrel felvezetett rádiófrekvenciás adóból származó sugárzással, közölték a Journal of the American Medical Association január 27-i számában.

A pitvarfibrilláció gyakori állapot, és veszélyes, hiszen növeli a stroke, a szívelégtelenség és a halálozás kockázatát. Első vonalbeli szerként általában antiarrhythmiás gyógyszereket alkalmaznak, de ezek hosszú távon alkalmazva folyamatosan a nemkívánatos hatások kockázatával járnak, és nem mindig kellően hatásosak a ritmuszavar kiújulásának megelőzésében. Alternatív kezelésként egyre gyakrabban végeznek katéteres ablációt.

Az Egyesült Államokbeli Loyola University Medical Center munkatársa, David J. Wilber és kollégái többközpontú, véletlen besorolásos vizsgálatban hasonlították össze a katéteres ablációt a gyógyszeres kezeléssel. Az alanyok tüneteket okozó, paroxysmalis pitvarfibrillációban szenvedtek, és korábban legalább egy antiarrhythmiás szerre nem reagáltak: a megelőző 6 hónapban legalább három alkalommal újult ki a pitvarfibrillációjuk.

A 9 hónapos követés során a katéteres ablációval kezelt betegek 70%-ában nem lépett fel tüneteket okozó pitvari ritmuszavar, míg az antiarrhythmiás szerrel kezelt betegeknek csak a 19%-ában. Továbbá, a három hónap utáni ellenőrző vizsgálat alkalmával kedvezőbben alakult az ablációval kezelt betegek tüneteinek gyakorisága és az életminősége is. A besorolás utáni első 30 nap alatt a kezeléssel kapcsolatos, súlyos nemkívánatos hatás az antiarrhythmiás szerrel kezelt betegek 9%-ában, míg az ablációval kezeltek 5%-ában lépett fel.

A szerzők véleménye szerint „a katéteres abláció az antiarrhythmiás gyógyszeres kezelésnél szignifikánsan jobb volt a ritmuszavar korrekciójában, és javította az életminőséget, mindezt kedvező mellékhatásprofil mellett. Ezek az eredmények (…) a katéteres abláció korai elvégzése mellett szólnak.”


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2010; 303[4]:333-340.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.