Hírvilág

Parlament előtt az egészségügyi saláta

2011. AUGUSZTUS 15.

A múlt héten az egészségügyi bizottság általános vitára alkalmasnak találta azt a salátatörvényt, amelynek tárgyalását szerdán kezdte meg a Ház. A vitát Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrásokért felelős miniszter nyitotta meg, míg a képviselői hozzászólásokra Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár válaszolt.

Az elmúlt hetek szakpolitikai párbeszédében nem hozott újat a meginduló parlamenti vita. Réthelyi azt hangsúlyozta, a törvénymódosítások azt szolgálják, hogy az egészségügy fenntartható legyen 2011-ben. A biztosítási rendszer ésszerűsítését, a szerkezetátalakítást, a humán erőforráskrízis megoldását és a túlliberalizált gyógyszerellátás problémáit kívánják orvosolni.

Az illetékes szakbizottság az ülésen ismertetett többségi és kisebbségi véleményéből egyaránt az tűnt ki, hogy a szakpolitikusok a gyógyszerpiac és a patikaalapítás szabályozását tekintik a salátatörvény legfontosabb „levelének”. Míg Nagy Kálmán (KDNP) a grémium többségi álláspontjának bemutatásakor lehetségesnek találta, hogy teljesíthető az a törvénymódosításban megfogalmazott akarat, amely szerint 2014-re a patikákban a gyógyszerészek tulajdonrésze meghaladja az 50%-ot, addig Garai István Levente (MSZP) a kisebbségi álláspontban újra feltette a kérdését, amelyet a múlt heti bizottsági ülésen is: milyen forrásból fedezik majd a patikusok a többségi tulajdon megszerzését?

Szintén a gyógyszerellátás szabályainak módosítását tartott a salátatörvény legfontosabb részének Mikola István (Fidesz), aki hozzátette, a törvénymódosítás – még ha salátatörvény is – szükséges annak érdekében, hogy az egészségügy kilábaljon a jelenlegi nehéz helyzetből.

A jobbikos Kiss Sándor szerint 2006-ban, a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény megalkotásával a liberálisok rászabadították a tőkét a gyógyszerellátásra, most ennek módosítását tartotta a legjelentősebbnek. Mint mondta, ez a törvény sokat rontott a gyógyszerellátás színvonalán és sok kárt okozott a nagykereskedőknek, gyógyszerészeknek, az ellátásnak, és így a betegeknek is. Utóbbiak érdekének megvédését nem igazán látja a jelenlegi módosításban sem megjelenni. Szigorúbb szabályozást várna a gyógyszerfogyasztásra ösztönző reklámok esetében, szerinte a verseny mindenhatóságát állami eszközökkel is korlátozni kell a lakosság érdekében.

Gyenes Géza, a Jobbik másik vezérszónoka megdöbbenésének adott hangot, amiatt, hogy a Fidesz-ben az elmúlt nyolc évben elmaradt a műhelymunka az ágazatot illetően. „Kevés az elképzelés és a koncepció” – mondta a politikus. Szerinte a humánerőforrás képzésnél vérzik leginkább az egészségügy, s mindegy, milyen változásokat eszközölnek a szerkezetben, a munkaerő-utánpótlás nem lesz biztosított. „Ki fog minket holnap meggyógyítani?” – tette fel a kérdést. Nem adnak választ a módosítások arra sem, hogy állami, vagy szolidaritási alapon kívánják-e működtetni majd a rendszert. Üdvözölte viszont a Semmelweis Nap munkaszüneti nappá nyilvánítását az egészségügyben dolgozók számára, bár hozzátette: azt a dolgozók egyötöde nem tudja majd igénybe venni az állandó ügyelet miatt.

Az LMP képviselője Szilágyi László továbbra is hiányolta, hogy a rossz népegészségügyi mutatók javítására nem kínál megoldást a salátatörvény, ahogy a szakdolgozók hiányát sem orvosolja, sőt, az egyéb törvénymódosítások miatt az amúgy is alulfizetett ágazati dolgozók fizetése tovább csökken majd, ami feszültségeket okoz. Ő is a gyógyszerellátásról szóló módosításokat tartotta kiemelten fontosnak, azonban véleménye szerint a kormányzat a mostani módosításokkal nem éri el azt a célt, hogy a vidéki patikák száma nőjön. A városi gyógyszertárak szaporodása szerinte éppen a betegek érdekeit szolgálta, azt viszont megkérdőjelezte, hogy az új tulajdonosi szerkezetet ki lehet-e alakítani 2014-ig.

Szócska Miklós államtitkár az expozékra ahogyan korábban is, ismét azzal válaszolt, következetes és kemény munkát kíván az egészségügy átalakítása. Kovács Tibor (MSZP) felvetésére hangsúlyozta, továbbra is egyeztetnek a gyógyszerpiaci szereplőkkel, akikkel nem kívánnak háttéralkut kötni semmiben, az ellátás érdekében korrigálják a rendszert, amelynek fenntarthatósága az utóbbi években megingott. A beérkezett módosító indítványokról szólva azt mondta, azok között van olyan, amelyeket támogatni tud a szaktárca.

Az egészségügyet érintő törvénymódosítások részletes vitájára a december 6-7-i ülésnapon kerül majd sor, a zárószavazás december 20-án várható.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

1.

Lege Artis Medicinae

Októberi Szám Melléklete
OKT 01.

2.

Lege Artis Medicinae

Novemberi Szám Melléklete
NOV 01.

3.

Lege Artis Medicinae

Március Szám Melléklete
MÁRC 01.

4.

Lege Artis Medicinae

Júniusi Szám Melléklete
JÚN 01.

5.

Lege Artis Medicinae

Júliusi Szám Melléklete
JÚL 01.