Hírvilág

Paracelsustól Pápai Páriz Ferencig

2012. ÁPRILIS 22.

Antik könyveket és 20. századi irodalmi ritkaságokat, történelmi dokumentumokat, pénztörténeti relikviákat, kéziratokat bocsát árverésre szerdán az Antiquarium Hungaricum.

Az összesen 233 tételt felsorakoztató anyagban szerepel Petőfi Sándor egyik legritkább, alig néhány száz példányos Czipruslombok Etelke sírjáról című kötete. A Pesten 1845. március 20-án megjelent ciklus versei a 15 évesen elhunyt Csapó Etelkéhez íródtak. A kissé megviselt füzet 400 ezer forinttól licitálható.

Paracelsus a 16. századi Európa egyik leghíresebb polihisztora - orvos, természettudós, csillagász, botanikus, alkimista - volt.
Az 1574-ben, halála után kiadott Öt könyv az élet meghosszabbításáról az aukciós kínálat legkülönlegesebb, legrégibb, 300 ezer forintról induló darabja. Az orvoslással foglalkozó mű egyik fejezete a tokaji bor jótékony hatásáról szól. Erről Paracelsus a helyszínen győződött meg, életrajzírói szerint ugyanis háromszor járt Magyarországon. Katonaorvosként Spanyolországtól Svédországig bejárta szinte egész Európát, többek között járt Magyarországon is.

Ezután beutazta Egyiptomot, Arábiát, a Szentföldet és Konstantinápolyt, ahol alkimistáktól, bábáktól, fürdőmesterektől, javasasszonyoktól tanult. Európába való visszatérése után 1524-ben Salzburgban kezdett először állandó orvosi praxist. Új kezelési módszerei hamar híressé tették.


A könyv ritkaságát Kárpáti Frigyes antikvárius azzal támasztotta alá, hogy az utóbbi időben sem hazai, sem külföldi árverésen nem szerepelt. Példányai is csak a londoni és bécsi nemzeti könyvtárban lelhetők fel.

A csaknem 350 éves, az 1672. esztendőre szóló magyar nyelvű kalendáriumból is csak két példány ismert (az MTA gyűjteményében és a Szlovák Nemzeti Könyvtárban). Az aukció 400 ezer forintra árazott nyomtatványában kézírásos magyar nyelvű bejegyzések olvashatók.

Hasonló korú Pápai Páriz Ferenc Pax Corporisa, a könyv értékét növeli, hogy Misztótfalusi Kis Miklós kolozsvári nyomdájából került ki 1695-ben; kikiáltási ára 80 ezer forint. Ritka orvosi könyv Bene Ferenc munkája, Az orvosi tudománynak rövid rajzolatja. Az 1812-13-ban a Magyar Királyi Universitás által kiadott, 30 ezer forintra árazott kötet az antikvárius szerint katalógusokban nem található, árverésen még nem szerepelt.

A kéziratok közül kiemelkedik egy autográf Kossuth-levél, amelyet a kormányzó 82 éves korában írt gyöngybetűkkel. A háromoldalas levél gasztronómiai érdekessége, hogy abban Kossuth kéri, ne küldjenek neki magyar borokat, mert az itáliai nedűk nagyszerűen helyettesítik azokat. A Brázay Kálmánnak szóló sorokért 120 ezer forinttól lehet licitálni.

Tucatnyi tételben árverezik a különféle címletű Kossuth bankókat és a szabadságharc szükségpénzeinek gyűjteményét. A forradalom bukása után súlyos büntetést kapott, akinél ilyen pénzeket találtak, ezért ma már ritkaságnak számítanak.

Egyedi értéket képviselnek a dedikált kiadványok. Széchenyi István a Hitel 1830-as első kiadását barátjának, a reformkor jelentős szereplőjének "Károlyi Györgynek hiv barátság 's hazafiui rokon érzés jeléül" ajánlotta. A 100 ezer forintos könyv, gerincén Károlyi címerrel, Károlyi György beragasztott ex-librisével kultúrtörténeti ritkaság.

A vadászati téma gyűjtőinek lehet csemege Kittenberger Kálmán három első kiadású, feleségének dedikált könyve. Az egy tételbe foglalt, amúgy is ritka kötetekért 300 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni. Dedikált példány gróf Zichy Jenő kaukázusi utazásának tudományos beszámolója is, amelynek 100 forint a kikiáltási ára.

2012. április 22., vasárnap

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A püspök rejtélyes jóslatai

A világvége jóslatok korunkban is lázban tartják az embereket, a kezdet és a vég titkai mindenkit erősen foglalkoztatnak.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Gondolat

A váltóláz-ellenes kínakéreg (kinin) felfedezése

A mocsárláz vagy váltóláz (malária= mal aria, rossz levegő), ősidők óta az afro-eurázsiai népek állandó kísérője ismeretlen volt a prekolumbiánus Amerikában.

Gondolat

Betegség és egészség a kora újkori magyar irodalomban

CZIGLÉNYI Boglárka

2021-ben látszólag nem invenció a betegség, a járvány témája köré szervezni egy tudományos rendezvényt. Azonban a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete már évek óta tervezett egy betegség/egészség témájú konferenciát, amely végül idén szeptemberben tudott megvalósulni. Azt, hogy ez a téma nem csupán az utcán hever, hanem kultúratudományi szempontból is igen termékeny, a négynapos konferencia sokszínű programja bizonyította, a filológia és az irodalomtörténet mellett tudomány- és társadalomtörténeti (pl. várostörténeti), antropológiai, eszmetörténeti és teológiai szempontokat is megszólaltatva.

Gondolat

Az igazi orvos, alkimista

Paracelsus: a gyógyítás csak akkor lehet tökéletes, ha szeretetből fakad.