Hírvilág

Ösztrogén a bőr fiatalítására? Csak ahol nem süti a nap

2011. AUGUSZTUS 15.

A bőr öregedését genetikai tényezők és a túlzott napfény-expozíció okozza, előbbit nevezzük a bőr természetes öregedésének, az utóbbit fény által okozott öregedésnek. A természetes öregedés finom ráncok, a bőr meglazulása és petyhüdtsége formájában jelenik meg; a fény által okozott öregedés mély ráncokat okoz. Mindkét folyamat a dermisben az I-es és a III-as típusú prokollagén mennyiségének csökkenésével jár. A bőr fiatalos megjelenését helyreállító helyi kezelésmódok igen keresettek, próbálkoznak többek között ösztrogéntartalmú krémekkel is.

Most amerikai kutatók a helyileg alkalmazott ösztradiol hatását tanulmányozták a bőr kollagéntermelésére 40, átlagosan 75 éves nő részvételével.

Már egyhetes kezelés után több mint háromszorosára nőtt a prokollagén I és III expressziója a fibroblastokban, és hasonló, bár kisebb mértékű hatást tapasztaltak 30, ugyanilyen korú férfi alanyban is. Sajnos ezt a változást csak a csípőn, a napsugárzástól védett bőrterületen tapasztalták, a napsütésnek kitett arcon és az alkaron nem, pedig ezeken a helyeken is igazolták az ösztrogén bejutását a bőrbe, ösztrogénreceptorok jelenlétét és bizonyos gének aktiválódását.

Egyre gyakrabban számíthatunk arra, hogy betegeink ilyen jellegű kezelésmódok iránt érdeklődnek. Mivel a napsütésnek kitett bőrterületeken nem mutatkoztak hatásosnak, nem sok jóval biztathatjuk őket, bár felmerült, hogy fényvédő, UV-szűrő összetevők alkalmazásával esetleg kivédhető a napfény hatása. A napfény többi nemkívánatos hatása, például az egyenetlen pigmentáció (szeplők) ellen hatásosak lehetnek az ösztrogénkészítmények, de nem tudjuk, hogy ezek tartós használatával nem jelentkeznek-e a szisztémás ösztrogénkezelésre jellemző mellékhatások, például a bőrön keletkező teleangiectasiák. A közlemény szerzői úgy vélik, hogy a jelen tudásunk szerint tehát nem javasolható az ösztrogéntartalmú krémek használata a bőr öregedése ellen, de biztosak lehetünk abban, hogy a kutatók nem adják fel ilyen könnyen a reményt: Számos új vizsgálatra számíthatunk erről a témáról.

Forrás: Arch Dermatol 2008 Sep; 144:1129.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma