Hírvilág

Őssejtterápia és halálos bőrbetegség

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy új amerikai tanulmány szerint a csontvelőből származó őssejtek átültetése segíthet egy jelentős károsodással járó, általában végzetes bőrbetegség kezelésében. Az őssejtek ritka változata ugyanis képes a bőrbe vándorolni és kijavítani a károsodást. Az eredmények más bőrbetegségek gyógyításában is felhasználhatóak lesznek.

Az epidermolysis bullosa (EB) elnevezésű bőrbetegség ritka, örökletes kórkép, amelyet a kollagén fehérje génjében létrejövő mutációk okoznak. Az EB-ban szenvedőknél már a mindennapi tevékenységek hatására is hólyagok képződnek, amelyek lehámlanak. Megnő a fertőzések és az agresszív bőrrák kockázata, súlyos esetekben a betegek nem érik meg a negyvenedik évüket. „Ameddig élnek, fájdalmaik vannak és semmit nem tudnak csinálni, amit az egészséges emberek” – mondta dr.John Wagner, a Minnesota Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. „Számukra nincs remény.”

Állatmodelleken végzett előzetes kísérletek arra utaltak, hogy a csontvelőben található őssejtek képesek lehetnek bőrsejtekké alakulni és kijavítani a betegség okozta károsodásokat. Ennek igazolására Wagner és munkatársai hat gyermeknél végeztek csontvelő-átültetést 2007 októbere és 2009 augusztusa között. Az egyik gyermek belehalt a kilökődésbe, de a többi öt állapota jelentős javulást mutatott.

„Saját szemünkkel is látni lehet a javulást” - nyilatkozta Wagner. Az átültetés után csökkent a hólyagképződés és javult a sebgyógyulás. A bőrből vett szövetminták azt mutatták, megkezdődött az eddig hiányzó kollagén termelése. Emellett a betegek életminősége is javult, a gyermekek most már képesek csúszdázni és ugróasztalon ugrálni, amely korábban elképzelhetetlen lett volna.

Bár a kezelés nem hoz teljes gyógyulást, minden apró javulás jó hír a betegek és a családtagok számára. Azonban a kutatók csak az EB egyik formájában próbálták ki az őssejtterápiát, miközben a betegségnek körülbelül 20 változata létezik, 14 gén mutációja által. Wagner és munkatársai jelenleg a betegség más formáiban vizsgálják a kezelés hatását.

Mivel a csontvelő-átültetés nem veszélytelen, a kezelési formát csak olyan súlyos esetekben ajánlják, amikor igen rossz az életminőség és rosszak az életkilátások. A kutatók abban reménykednek, hogy eredményeik azt jelentik, a felnőtt őssejtek is képesek más sejttípusokká alakulni.


Forrás: Medipress


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...