Hírvilág

Őssejtekből szőrtüszők

2011. AUGUSZTUS 15.


Német tudósoknak nemrég sikerült szőrtüszőket előállítaniuk őssejtekből, ezért a szakértők úgy gondolják, a kopaszság ellenszerének kifejlesztése sincs már messze.

A Berlini Technológiai Egyetem tudósai állati sejteket használtak fel mostani kísérleteik során, de egy éven belül képesek lesznek emberi őssejtekből is előállítani a szükséges szőrtüszőket.

A Daily Express értesülései szerint Roland Lauster professzor és kollegái olyan eljáráson dolgoznak, amely megoldást jelenthetne a hajhullással küzdők 80 százalékának gondjaira. Lauster professzor szerint az őssejtekből előállított szőrtüszők beültetésén alapuló kezelés öt éven belül mindenki számára elérhető lesz.

"Az előkészületek jelenleg is folynak - nyilatkozta Lauster professzor - A módszer kifejlesztése azt is jelentené, hogy a kozmetikai termékeket nem kellene többé állatokon tesztelni, hiszen tetszőleges mennyiségű emberi haj a rendelkezésünkre állna."
Bár 2004-ben egy amerikai kutatócsoport (Pennsylvania Egyetem) is rájött, hogy őssejt-terápia segítségével megelőzhető a kopaszság, a kopaszodás ellenszerének felfedezése még mindig várat magára.

Forrás: MedipressHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A neurodegeneráció terápiáinak jövője

Bár a neurodegeneratív betegségek kezelése még mindig a tünetek megszüntetését vagy csökkentését szolgálja, klinikai fázisba léphetnek az RNS-csendesítő, illetve a génterápiával átalakított őssejteket beültető, fokozott idegnövesztőfaktor-termelést lehetővé tevő terápiák.

Hírvilág

Mindegy, mint fúj, csak fújja jó hangosan

A felnőtt agyba ültetett idegsejtek közül a legaktívabbaknak van legnagyobb esélyük a túlélésre.

Az agyi idegsejtpótló terápiák egyik legfőbb problémája, hogy a beültetett neuronok túlnyomó többsége nem integrálódik a meglévő neuronális hálózatba...

Hírvilág

Pajzsmirigyszövet őssejtekből

Működő pajzsmirigyszövetet hoztak létre őssejtekből

Hírvilág

Emlőrák-őssejteket gátló vegyület

A salinomycin a paclitaxelnél 400-szor hatásosabban eradikálta az emlőrák őssejtjeit. Feltehetően ezekből származik az emlődaganat összes többi sejtje, és a relapsusért is ezeket a sejteket tartják felelősnek.

Hírvilág

Ha rosszak a fogaid, növessz újakat!

A Tokiói Tudományegyetem tudósai a világon elsőként állítottak elő őssejtekből fogat. Bár a módszert egyelőre csak egereken tesztelték, meglehet, hogy hamarosan embereken is kipróbálhatják a fognövesztést, írta a Daily Mail.