Hírvilág

Orvoslás a római hadseregben

2012. JÚNIUS 17.

A római hadiszervezet, a pannóniai katonaság mindennapjaiba ad betekintést a HM Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum pénteken megnyílt közös kiállítása.

A Miles in armis - Katona a seregben/ Képek a pannóniai hadsereg mindennapjairól című tárlat június 15. és szeptember 30. között tekinthető meg az intézményben.

A hadsereg a római társadalom, a római mindennapok meghatározó része volt.
Róma egész fejlődése "katonai történetre" épült. A kezdeti kis városállam létét folyamatosan fenyegették a Rómával ellenségesen fellépő népek. Róma ebből a fenyegetett létből csak úgy tudott kilépni, ha folyamatosan védekezésre, a helyzet stabilizációjára, majd ebből a biztosított pozícióból kiindulva kitörésre rendezkedik be. Ezek voltak a mozgatórugói annak, hogy a kis városállamból néhány évszázad alatt az egész Mediterrán térség nagyhatalma vált.

Később Róma a provinciák irányába terjeszkedett, ami nem lett volna lehetséges egy erőteljes, fegyelmezett, évszázadokon keresztül a hagyományait őrző hadsereg nélkül. A Kr. u. 3-4. században az új kihívásokra válaszul a római hadsereg a különböző népek, törzsek taktikájához próbált alkalmazkodni. Ekkor jelentős változáson ment át a fegyverzet, megváltozott a taktika , ahogy a hadsereg szerkezete is, amelyet határvédő és belső mozgó egységekre osztották fel.

A római hadsereg az Kr. u. 1. század közepén jutott el Pannóniába, amely a barbár törzsek általi folyamatos veszélyeztetettség miatt különösen fontos védőbástyája volt a birodalomnak, a pannóniai katonaság erejét mi sem jellemezte jobban, mint hogy támogatásukkal a császári cím sorsa is eldőlhetett, és számos pannóniai katona fordult meg a császári testőrség soraiban.

A tárlat a katonaság pannóniai jelenlétét mutatja a be a hadsereg felépítésétől kezdve a mindennapokon át a leszerelt katonák, veteránok letelepedéséig a provinciában.
Mint kifejtette, a tárlat bemutatja a római hadsereg legfontosabb fegyvernemét, a legionáriusokat, hiszen ez a nehézgyalogság biztosította Róma terjeszkedését évszázadokon át, valamint a lovasságot. A kiállításon egyaránt látható a gyalogság és a lovasság fegyverzete, a két fegyvernemnek ugyanis eltérő volt a pajzsa, a kardja, a védőfelszerelése.

A kiállítás foglalkozik a római flottával, hadihajókkal a Dunán, mivel Pannónia folyami határtartomány, a Római Birodalom egyik legjobban megerődített határszakasza volt.
Bemutatják a római katonaság békés tevékenységét is, a legionáriusok ugyanis különböző mérnöki feladatokat láttak el, csatornák, vízvezetékek építésében vettek részt a provinciában.

Arról is van adatunk, hogy a 276-282 között uralkodó Probus császár a katonaságot szőlőtelepítésre vezényelte ki. A legionáriusok ezen annyira felháborodtak, hogy megölték az uralkodót.

Érdekes a kiállítás orvoslásnak szentelt része is - sebészeti eszközöket, orvosságos üvegcséket mutatnak be, de láthatók a hordódongákba égetett feliratok is. A hordókban a légió tábori kórháza, a valetudinarium számára szállították a bort, amely vámmentességet élvezett.

Bemutatják a római katonaság hitvilágát: a gyakorlótérnek is voltak istenei, de nagy tiszteletnek örvendett Mars és Minerva, és foglalkozik a tárlat a leszerelt veteránokkal is, akik 25-26 év után többnyire abban a tartományban telepedtek le, ahol szolgáltak. Ha tisztességes elbocsátásban, honesta missióban volt részük, pénzt vagy földet kaptak, de nagyon sokszor megfigyelhető, hogy különböző tisztségeket vállaltak - polgármesterek, városi kincstárnokok, vagy az építkezéseket felügyelték.

A kiállítás a katonaság mindennapjait, a katonaság és a provincia, a katonaság és a provincián kívüliek kapcsolatrendszerét nagyon sokrétűen mutatja be régészeti leletek, fényképek, festmények, makettek segítségével.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.