Hírvilág

Orvoskommunikáció

2011. AUGUSZTUS 15.

A kommunikációs készség manapság szerves és lényeges része az orvosképzésnek.

Minden most képzett orvostanhallgató képzése kiterjed arra, hogy „hogyan közöljünk rossz híreket”, vagy „hogyan kommunikáljunk egy gyerekkel” – többek szerint a szakmai tények megtanulásának a rovására.

A medicina azonban egy állandóan fejlődő diszciplína: az orvos-központú, paternalista megközelítéstől, az irányelvek által vezérelt, bizonyítékokon alapuló diagnózisig és terápiáig.

A krónikus betegségek, és társulásuk egyre gyakoribb előfordulása, az önellátás hangsúlyossá válása, valamint az, hogy a betegek könnyen jutnak információhoz, mind azt jelenti, hogy a jövőbeni siker az orvos-beteg, orvos-gondozó közös megértésen, bizalmon, és empátián alapuló kapcsolatán fog múlni.

Az orvosok jól ismerik azokat a betegeket, vagy hozzátartozóikat, akik kérdések özönével bombázzák őket. A konzultációkra rendelkezésre álló kevés idő mellett könnyen válhatunk ilyenkor ingerültté, a nélkül, hogy megértenénk ennek a viselkedésnek a motivációját.

Anthony Back és munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy nagyon ritkán használjuk a leghatékonyabb kommunikációs eszközt – a dicséretet. Azzal érvelnek, hogy a dicséret olyan utat nyithat a beszélgetésben, amely lehetővé teszi a páciens, vagy a gondozó emocionális állapotának mélyebb megismerését.

A családtagokkal való kommunikáció különösen fontos a gyermekgyógyászatban. Ugyanakkor az orvosképzésben a hangsúlyt a gyerekekkel való kommunikációra helyezik - amely önmagában is nehéz és a korosztálytól függő –, a szülőkkel való beszélgetés általában kölcsönös információcserére koncentrál.

Azok a szülők, akiknek gyerekénél súlyos betegséget diagnosztizáltak, gyakran irritáló, emocionális válaszokat adnak. Bár a gyermekgyógyászoknak gyakorlata van abban, hogy empátiával kezeljék az ilyen válaszokat, sok orvos tart a túl aggódó, agresszív szülőktől, és a tények mögé bújás könnyebb menekülési útját választja.

A hiányzó elem ilyenkor a szülő dicsérete a gyermek betegségének folyamán tanúsított magatartása miatt, ami a gyerekgyógyász – szülő kapcsolatot a szakmairól emberivé emelheti.

Forrás: HJO.hu
Eredeti Közlemény: The Lancet, Volume 376, Issue 9744, Page 846, 11 September 2010

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Civilizáció és betegségei – személyes konferenciabeszámoló

Az MPT idei vándorgyűlése tudományos, művészeti és publikációs-etikai szempontból is sok meglepetést hozott számomra.

Gondolat

Megharmadolódott a csecsemőhalálozás - Interjú dr. Balla Györggyel

A gyermekellátás speciális feladata a gyógyszerek és műtétek mellett a gyermekről és a szülőről való gondoskodás, mely nem sikerülhet a nővérek létszámának emelése és motivációja nélkül. A fokozott létszámigénynek be kellene épülnie a gyermekbetegségek HBCs-jébe - mondta dr. Balla György, a szakmai kollégium csecsemő-és gyermekgyógyászat tagozatvezetője.