Hírvilág

Nővérrendek a Vatikánban

2013. ÁPRILIS 16.

Első alkalommal fogadták a Vatikánban az amerikai nővérrendeket tömörítő Leadership Conference of Women Religious (LCWR) nevű szervezetet, amely az egyház számos tanításával ellentétes nézetet képvisel.

Az LCWR küldöttségét Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa fogadta hétfőn. A doktrinális kérdésekben illetékes vatikáni hivatal vezetője köszönetet mondott az amerikai nővéreknek az oktatásban, a szegények és a betegek segítésében végzett munkájukért - számolt be a Szentszék.
A bíboros bejelentette, hogy az egy hónapja megválasztott Ferenc pápa megerősítette az LCWR-ről tavaly összeállított doktrinális értékelést és reformprogramot.

Müller ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az LCWR-nek együtt kell működnie a helyi püspöki konferenciákkal. A Hittani Kongregáció prefektusa hangoztatta, hogy az LCWR a "Szentszék irányítása alatt marad".

A találkozón részt vett Peter Sartain, Seattle érseke, aki a Vatikán megbízásából az LCWR értékelését végezte.

Az LCWR az Egyesült Államokban szolgáló 57 ezer nővér nyolcvan százalékát képviseli. A szervezettel szemben 2008-ban a Hittani Kongregáció vizsgálatot indított. Az erről tavaly készült értékelés szerint az LCWR-rel szemben "súlyos doktrinális problémák" merültek fel, mivel a szervezet "radikális feminista, az egyház tanításával összeegyeztethetetlen" nézeteket vall a többi között az abortusz, az eutanázia és a homoszexualitás terén. Az LCWR támogatta a Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformjában szereplő születésszabályozást az ezt ellenző amerikai püspökökkel ellentétben.

A Vatikán által kidolgozott doktrinális reform a szervezettel együttműködésben az LCWR szabályzatának, programjának és munkájának a "korrigálását" tartalmazza.
Az LCWR (lcwr.org) "nyíltnak és egyenesnek" nevezte a Müller bíborossal való megbeszélést.
MTI 2013. április 16., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Gyógyíthatatlan betegek, haldoklók szolgálatában

Szent Josemaría (Josemaría Escríva de Balaguer) spanyol katolikus pap, az Opus Dei megalapítója 40 éve, 1975. június 26-án halt meg Rómában.

Gondolat

Már életében szentként tisztelték

Batthyány-Strattmann László orvos, egyház- és orvostörténész, akadémikus, "a szegények orvosa" 145 éve, 1870. október 28-án született.

Hírvilág

Ki festhette a folignoi Madonnát?

Raffaellónak tulajdonítják A folignói Madonnáról spanyol gyűjteményben talált festményt

Hírvilág

Karácsonyi üzenet: "Próbáljunk meg csendben maradni..."

Újdonságok is lesznek a vatikáni karácsonyi szentmisén

Hírvilág

Fellép a pápa a prostitúció ellen

Zéró toleranciát hirdet az egyház a prostitúcióval szemben