Hírvilág

Neuropathiacentrumokkal bővül a cukorbeteg-ellátás Salgótarjánban és Esztergomban

2021. SZEPTEMBER 22.

Két új megyei neuropathiacentrum is nyílt Észak-Magyarországon 2021 szeptemberében: az egyik Salgótarjánban, a másik Esztergomban. Az érintett megyék cukorbetegei ezentúl tehát kényelmesebben, kevesebb utazással érik el a jól felszerelt diagnosztikai központokat, ahol érzékeny műszeres vizsgálatokkal már korai stádiumban felismerhető a neuropathia, vagyis az idegkárosodás. Ez a betegség évente csaknem 4000 olyan lábamputációért tehető felelőssé hazánkban, amelyek elkerülhetők lettek volna, ha idejében diagnosztizálták, és kezelték volna a neuropathiát.

A neuropathia leggyakrabban a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. Egyik fajtája a szenzoros neuropathia, mely spontán fájdalommal és érzéskieséssel egyaránt járhat. Az előbbi jelentősen ronthatja az életminőséget, az utóbbi miatt a betegek elvesztik fájdalomérző képességüket, így nem veszik észre a sérüléseket. Ráadásul a neuropathia kóros nyomáspontok kialakulását is okozza a talpon, ami sérülékenyebbé teszi a lábat. A fájdalomérzet csökkenése és a fokozott sérülékenység együtt ellátatlan sebekhez, fertőzésekhez, fekélyekhez vezethet, amelyekre – ha későn veszik észre – már csak az amputáció jelenthet megoldást.

Az idegkárosodás másik formája az úgynevezett autonóm neuropathia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara is nagyon veszélyes lehet. Ez többek között a szív-ér rendszer területén okoz súlyos problémákat, de jelentkezhet a verejtékképzés, az emésztőrendszer vagy a szexuális funkciók zavaraiban is. A neuropathiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-ér rendszeri betegségben, mint azok, akikben nem alakul ki ez a betegség.

Mivel a neuropathia sokszor teljesen tünetmentes, fontos a rizikócsoportok rendszeres szűrése erre a betegségre. A Wörwag Pharma épp ezért épít 1998 óta a neuropathia felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A cég biztosítja a korszerű diagnosztikai eszközöket és a működés során szükséges fogyóeszközöket, valamint az ott dolgozó szakemberek képzését is támogatja. Az országos hálózat évente összesen mintegy 10 000 beteg szűrését teszi lehetővé.
E hálózat idén két újabb diagnosztikai helyszínnel bővült: a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban működő Nógrád Megyei Neuropathia Centrummal és az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban kialakított Komárom-Esztergom Megyei Neuropathia Centrummal.

A Nógrád Megyei Neuropathia Centrumnak egy több mint 3 millió forint értékű Neurometert®, Neuropathia Centrumnak pedig egy csaknem 5 millió forint értékű Q-Sense készüléket adományoz a Wörwag Pharma. Mindkét centrum további, az egyszerűbb diagnosztikát lehetővé tevő eszközcsomagot is kap: az autonóm neuropathia szűrésére alkalmas Neuropad tesztet, a szenzoros neuropathia szűrését lehetővé tevő Rydel Seiffer kalibrált hangvillát, Tip-thermet és monofilamentet is. A műszeres vizsgálatok érzékenyek, vagyis már kezdeti stádiumban számszerűsíthetően jelzik az idegkárosodást, így a későbbi vizsgálatokkal összehasonlíthatóak lesznek. Ez biztosítja az utánkövetés lehetőségét, a kezelés hatékonyságának mérését. A vizsgálatok nem járnak komoly beavatkozással, biztonságosak, gyorsak és fájdalommentesek.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Hírvilág

EASD 2009 Helyszíni tudósítás

2009. szeptember 30. és október 2. között került megrendezésre az Európai Diabetes Társaság 45. éves találkozója Bécsben.

Hírvilág

Cukorban az igazság?

A HbA1c értékekben több százalékpontos eltérés is lehet két különböző laborban ugyanannál a betegnél.

Klinikum

Diabeteshez kapcsolódó infekciók

SZALKA András

Erősen vitatott, hogy a jól beállított cukorbetegben a fertőzések gyakrabban fordulnak elő, mint egészségesekben. Számos bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a rosszul beállított cukorbeteg neutrophil granulocytái nem képesek feladatukat ellátni (chemotaxis, phagocytosis, adherencia, intracellularis elölés), és a celluláris immunitásban is károsodás következik be. Ennek alapján számosan azon a véleményen vannak, hogy a nem jól beállított cukorbeteg csökkent védekezőképességűnek („immunocompromised host”) tekintendő. Abban azonban egyetértés van, hogy diabetes mellitus kapcsán az infekciók igen sokszor súlyosabb lefolyásúak, mint az egyébként egészséges egyénekben keletkező hasonló fertőzések.

Hírvilág

Changing Diabetes Fórum - Csak együtt változtathatunk!

Magyarország vezető szakemberei hazánk egyik legfenyegetőbb népegészségügyi problémájának enyhítése érdekében változásokat sürgetnek a cukorbetegség megítélésének, szűrésének, ellátásának és finanszírozásának területén.