Hírvilág

Nem vált be a szelén a tüdőrák ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

A szelénnel kapcsolatos vizsgálatot a tervezettnél korábban leállították, mert a táplálékkiegészítő gyengén teljesített.

A vizsgálatról Daniel D. Karp, a University of Texas MD Anderson Rákközpontjának mellkasi- fej és nyak onkológiai osztályának professzora számolt be az American Society of Clinical Oncology éves ülésén, Chicagóban.

"Több epidemiológiai és állatkísérletes vizsgálat utalt arra, hogy kapcsolat van a szelénhiány és a rák kialakulása között" - mondta Karp egy sajtóközleményben. "Egy, a bőrrákkal és a szelénnel foglalkozó kísérlet - ami 1996-ban jelent meg - felkeltette a szakemberek figyelmét, és az 1990-es években újabb vizsgálat indult. Ebben nem sikerült kimutatni a szelén védő hatását a bőrrák ellen, azonban a szelént szedők körében mintegy 30%-kal kevesebb prosztata- és tüdőrák alakult ki. Ebből a vizsgálatból indult ki a mi tüdőrákkal kapcsolatos kutatásunk és egy másik nagyobb tanulmány a prosztatarák megelőzésével kapcsolatban."

Az új vizsgálatban több mint 1500, 1. fázisú (korai) nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegben - akik túlélték az első megmérettetést a betegséggel szemben - a szelén nem gátolta meg tüdőrák kiújulását, illetve egy újabb ráktípus vagy a második daganat megjelenését.

A betegeket 2000 és 2009 között figyelték meg, az eredeti tumor sebészi eltávolítása és az azt követő legalább hat hónapos rákmentes időszak után. A betegek egyik csoportjában 200 mikrogramm szelénnel, míg a másik csoportban ugyanennyi placebóval egészítették ki az egyébként azonos étrendet.

Öt évvel később a placebocsoportban jobb volt a túlélési arány, mint az étrendkiegészítőt szedő csoportban, ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy a tervezettnél korábban leállítják a kísérletet. Míg a placebót szedő csoport 78%-a maradt életben ez idő alatt, a szelént szedő csoportban ez csak 72% volt. Továbbá azok körében, akik placebót szedtek, 1,4%-ban jelent meg egy éven belül egy második tumor, míg ennek gyakorisága 1,9% volt a szelént szedő csoportban.

Néhány esetben megfigyelhető volt a szelén jótékony hatása olyan betegekben, akik soha nem dohányoztak, ám a tanulmány szerzői szerint ez a csoport túl kicsi volt ahhoz, hogy érdemi megállapítást lehessen tenni.

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma