Hírvilág

Nem szedik a gyógyszereiket az emlőrákos nők (sem)

2011. AUGUSZTUS 15.

A betegek általában azt állítják, hogy betartják a rendelt gyógyszerek beszedését. A valóság azonban sokszor elmarad ettől, különösen akkor, ha a gyógyszert naponta többször, hosszú ideig kell szedni.

Az újabb eredmények például azt mutatják, hogy a korai stádiumú emlőrákban szenvedő betegek nem működnek együtt optimálisan a tamoxifennel vagy anastrozollal végzett adjuváns kezeléssel (J Clin Oncol 1993; 11:1189; J Clin Oncol 2008; 26:556).

A szerzők 100, posztmenopauzában lévő, primer emlőrák műtétje után tamoxifennel vagy anastrozollal kezelt beteg adatait tekintették át a gyártó által támogatott, retrospektív elemzésben, hogy tisztázzák az emlőrákos betegek együttműködését az adjuváns terápiával.

Az együttműködés arányát a betegek által kitöltött kérdőívek, a kórházi kórlapokban a gyógyszerrendelések retrospektív áttekintése és a helyi (család-)orvosokkal készített interjúk alapján állapították meg.

Mindegyik nő 100%-os együttműködésről számolt be. A gyógyszer birtoklásának aránya (a kiváltott vények alapján számítva) viszont azt mutatta, hogy a valós arány kisebbnek adódott mindkét csoportban. A tamoxifennel kezelt csoportban a valódi együttműködés aránya 80% volt (p=0,003 az önbeszámolóval szemben), az anastrozollal kezelt betegeké pedig 69% (p<0,001).

Vélemény:
Ebben az életveszélyes betegségben különösen jelentős kérdés a betegek kellő együttműködése, hiszen a kezelés akár tíz évig vagy még hosszabb ideig is tarthat. Bár a vizsgálatban korlátot jelenthet a kis mintaméret és az együttműködést megállapító módszer, az eredmények igazolják, hogy az önbevallás szerinti együttműködés köszönő viszonyban sincs a valósággal.

A tamoxifen vagy az aromatázgátlók, például az anastrozol nem megfelelő szedése növelheti a betegség recidívájának a kockázatát. Mivel nem tudjuk felügyelet mellett adagolni a gyógyszereket vagy mérni a vérszinteket, az együttműködést javító intézkedésekkel arra kell koncentrálni, hogy ismételten felvilágosítsuk a betegeket az optimális kezelés jelentőségéről.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Oncol 2009 Mar; 20:431.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

A lakosságszintű mammográfiás szűrés együtt jár az emlőrák nagyobb incidenciájával, a túldiagnosztizálás becsült aránya több mint 50%.

Hírvilág

Emlőrák Zöldség-gyümölcs az ösztrogén ellen

Mintegy harmadával csökkentette az emlőrák kiújulásának valószínűségét, ha a betegek nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, de csak akkor, ha a daganat kezelésekor nem voltak hőhullámaik.