Hírvilág

Nem növeli a nyelőcsőrák kockázatát az erős italozás

2011. AUGUSZTUS 15.


A nagymértékű alkoholfogyasztás nem növeli a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát - a Gut folyóiratban közétett új tanulmány szerint.

A nyelőcsőrák a hatodik leggyakoribb daganatos halálok világszerte, amely két fő típusban jelentkezik: pikkelysejtes karcinómaként illetve adenokarcinómaként. Míg azonban a nyelőcső adenokarcinómás esetek száma az elmúlt három évtizedben számos nyugati országban nőtt, a pikkelysejtes karcinóma visszaesett. A pikkelysejtes változat erőteljes összefüggésben áll az alkoholfogyasztással.

A szerzők tizenegy nemzetközi tanulmány adatait vizsgálták, amelyek összesen 15 ezer résztvevőt és 4600 esetet érintettek. A vizsgálat azt mutatta, hogy a nagy mennyiségű, vagyis a napi legalább hét egységnyi alkoholt fogyasztókban 9,5-szer nagyobb valószínűséggel jelentkezett a nyelőcső pikkelysejtes karcinómája, mint az alkoholt nem fogyasztókban. A kutatók ugyanakkor nem találtak arra utaló bizonyítékot, amely összefüggést mutatna az alkoholfogyasztás mértéke és bármelyik típusú nyelőcsőrák kockázata között.

Ráadásul a kevés, vagyis napi fél vagy egy egységnyi alkoholt fogyasztók esetében alacsonyabb volt a nyelőcsőrák kockázata, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt, bár az alacsony alkoholfogyasztás egyszerűen az egészséges életmód más tényezőit is jelezheti.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Egy pohár bor is védhet a nyelőcsőrák ellenMegoldások szenvedélybetegségekreLAM (Lege Artis Medicinae) - 2009; 19 (11) Borban az igazság?Az alkohol megváltoztatja az agyműködést

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma