Hírvilág

Morfium -fájdalmas mellékhatás nélkül

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy eredetileg a HIV kezelésére használt gyógyszer rövidre zárja azt a folyamatot, mely a morfinszármazékok alkalmazásakor paradox módon az érzékenység növekedését és fájdalmat okoz. A kutatók szerint az állatkísérletek alapján elért eredmények biztonságosabbá és hatásosabbá tehetnék a morfin használatát.

Hagyományosan a morfin származékait, az opioidokat műtétek után, daganatos betegségekben és haldoklóknál használták fájdalomcsillapításra. Ma széles körben alkalmazzák krónikus fájdalommal járó állapotokban is, például artrózisban vagy derékfájdalom esetében.

A morfiumnak azonban számos mellékhatása van: légzésdepressziót, székrekedést, viszketést ill. függőséget okoz. A betegek hozzá is szoknak, egyre nagyobb adagokat igényelnek. „Emellett a morfin gyulladásos reakciót is okoz, ami növeli az érzékenységet, a fájdalom nő, ezért emelni kell morfin adagjukat” - mondta a Brain, Behavior and Immunity márciusi számában megjelent cikk szerzője, Natalie Wilson.

„A gyógyszer önmaga okozza a fájdalmat. Egy olyan eseménysorozatot indít be, melynek eredményeként növekszik bizonyos idegsejtekben a CXCR4 nevű fehérje mennyisége. Ennek hatására egyfajta gyulladásos reakció jön létre, melynek hatására nő az érzékenység és a fájdalom” - magyarázta Dr. Fletcher A. White az Indianai Orvosi Egyetem Aneszteziológiai Kutatóközpontjának igazgatója, a cikk társszerzője.
Dr. Wilson és munkatársai AMD3100-at, egy CXCR4-választ blokkoló anyagot fecskendeztek patkányokba. A kutatóknak így sikerült megakadályozniuk az opioidok kiváltotta fájdalomnövekedést.

„Ha ezt emberekben is alkalmazni tudjuk, akkor a morfin egy biztonságosabb és hatásosabb gyógyszer lehet a jövőben” - mondta Dr. White.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Egy nap alatt ötezer esztendőLAM (Lege Artis Medicinae) - 2007; 17(11) Fájdalomcsillapítás a gyakorlatban - A major analgetikumok alkalmazásaNéhány Veterán Affairs kórházban elfogadott az orvosi marihuána használata

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.