Hírvilág

MOK: írjanak záradékot az orvosok

2013. FEBRUÁR 08.
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt javasolja a kötelező nyugdíjazással érintett orvosoknak, hogy csak kiegészítő záradékkal írják alá a közalkalmazottként történő továbbfoglalkoztatásuk engedélyezésére szóló kérelmüket.

A MOK szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az érintett orvosoknak már korábban jelezték, hogy nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatásukra irányuló kérelmük aláírását addig halasszák, "amíg a sorsukat érintő konkrét feltételek megismerhetővé válnak".

Ezen információkat viszont mostanáig sem sikerült beszerezni, a MOK-ot sem tárgyalásra, sem véleményezésre nem kérték - írta a köztestület. Így a MOK elnöksége szerdai határozata alapján közzétette azt a jogfenntartó nyilatkozattervezetet, amelyet a MOK a továbbfoglalkoztatásra irányuló kérelemhez csatolni javasol. "A MOK javasolja, hogy a kérelmet csak a mellékelt jogfenntartással kiegészítve írják alá" - tették hozzá.

Ezzel a kiegészítéssel az aláíró orvos kimondja, hogy a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat szerint végrehajtott változásokat - a több évtizeden át méltatlan bérért, nehéz fizikai és pszichés megterhelés mellett végzett egészségügyi közfeladatot ellátó munkavállalóként - megalázónak és méltatlannak tartja.

Továbbá, hogy a továbbfoglalkoztatás engedélyezésére szóló kérelmet ezen körülmények között csak azért nyújtja be, hogy az őt foglalkoztató intézmény "működőképességét és a betegellátás biztonságát a jelenleg is erőn felül teljesítő többi egészségügyi dolgozóval közösen" továbbra is fenntartsák.

A záradékban az is benne van, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet az érintetteknek küldött tájékoztatója és az engedélykérelmi formanyomtatvány semmiféle garanciát, de még utalást sem tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan fogják betartani azt a miniszterelnöki ígéretet, hogy a nyugdíj és a közalkalmazotti illetmény együttes folyósításának tilalma után a továbbfoglalkoztatás esetén a jövedelem változatlan maradjon.

Ennek megfelelően a benyújtott kérelem csak akkor tekinthető érvényes nyilatkozatnak, "ha 2013. július 1-jét követően is jogszabállyal és névre szóló szerződéssel is garantálják", hogy a továbbfoglalkoztatás esetén az érintettek jövedelme azonos lesz a jogszabályok szerinti nyugdíj plusz az aktuális munkabér összegének jövedelemével. "Ennek hiányában a továbbfoglalkoztatás engedélyezésére szóló kérelmem semmis" - ezt mondja ki a munkavállaló a MOK záradékával.

Szerdán több egészségügyi szakmai szervezet közös nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnöktől kért mentességet a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat alól, illetve azt kérték, hogy a nyugdíj mellett továbbfoglalkoztatott egészségügyi dolgozók részére az elmaradó nyugdíj helyett biztosítsák az azzal megegyező mértékű, jogszabályban rögzített jövedelempótlást.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat az elmúlt év utolsó Magyar Közlönyében jelent meg. Orbán Viktor még december 18-án az Idősügyi Tanács ülésén azt mondta: egyedi, miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük, mert "így fair" - fogalmazott a kormányfő.
MTI 2013. február 6., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred