Hírvilág

Minőségi botrányok a tejporpiacon

2013. OKTÓBER 17.


Peking szigorít a külföldi bébitejporokra vonatkozó szabályozáson, az importőröket a kormány pontos adatszolgáltatásra és a monopolhelyzetek kerülésére figyelmeztette - derült ki a kereskedelmi minisztérium közleményéből, amely emlékeztetett az ágazat közelmúltbéli minőségi, ármanipulációs és korrupciós botrányaira.

A tárca az intézkedéssel az elfogadható árszint mellett és a tisztességtelen versenyhelyzet ellen tesz lépéseket. Így az engedélyeztetési eljárás könnyítését ígérte azoknak, akik ezeknek a feltételeknek megfelelnek, egyúttal a piac hazai szereplőit is az iparági szabványok, a minőségi követelmények betartására hívta fel.

A kínai hatóságok idén júliusban a piaci versenyt befolyásoló tevékenység, árrögzítés gyanújával indítottak vizsgálatot különböző külföldi tejporgyártók, illetve forgalmazók ellen, majd egy hónappal később hat vállalatot tetemes (670 millió jüan, 24 milliárd forint) bírsággal büntettek.

Becslések szerint a kínai tejporpiac tavaly elérte a 77 milliárd jüant (12,5 milliárd dollár, több mint 2700 milliárd forint), a 10 legkeresettebb márka fele külföldi. Becslések szerint 2017-re a forgalom megduplázódhat. A hazai gyártók elsősorban a minőségi botrányok miatt évek óta versenyhátrányban vannak, s azt igyekeznek bizonyítani, hogy termékeik nem rosszabbak az importnál.

Az ágazati vezetés már kifejezte bizalmát a hazai gyártók iránt, és azt is bejelentették, hogy 30 milliárd jüannal (1100 milliárd forint) fejlesztési tőkével készülnek támogatni őket pozícióik megerősítésében.

Az elmúlt hónapok eseményei megrettentették az iparági szereplőket, amelyek a nyilvánosságot kapott vesztegetések miatt kénytelenek távol tartani magukat a kórházaktól és személyzetüktől. Sajtóbeszámolók szerint a bébitejporok leghatékonyabb népszerűsítői és ügynökei az orvosok, akik hitelességük révén könnyen rá tudják venni a csecsemők szüleit, hogy használjanak tejport, és azok közül is melyiket. A szülők ezek után már többnyire nem váltanak márkát.

A piackutatók már jelezték, hogy a tejporgyártóknak és forgalmazóknak változtatniuk kell eddigi marketing és kommunikációs stratégiájukon. Megfigyelők a tendenciákat figyelembe véve a külföldi vállalatok bevételcsökkenését jósolják. Emlékeztetnek arra is, hogy a tejipar kínai piacát jelentősen megviselte az új-zélandi tejipari óriás, a Fonterra termék-visszahívása is.

A francia Danone, a világ legnagyobb joghurtgyártója, a kínai piac egyik meghatározó szereplője szerdán jelezte, hogy a Fonterra-ügy miatt összesen 350 millió eurós (103,3 milliárd forint) veszteség érte, eladásainak éves célját pedig csökkentette.
MTI 2013. október 16., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Péterfy Sándor Utcai Kórház Izotóp Diagnosztikai Központja nemzetközi akkreditációt szerzett

Az Orvostudományi Szakemberek Európai Uniójának Nukleáris Medicinai Szakterülete (Nuclear Medicine of the European Union of Medical Specialists) és a Nukleáris Medicina Európai Tanácsa (European Board of Nuclear Medicine) nemzetközi akkreditációval ismerte el az Affidea Diagnosztika Péterfy Sándor Utcai Kórházban működtetett izotóp diagnosztikai központját. "

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.

PharmaPraxis

Gyógyszerészi szolgáltatások idősotthonokban

Az összesített eredmények szerint a gyógyszerészi szolgáltatás nagyon hatékonyan javította az egyik legfontosabb ápolási otthoni kimenetet: szignifikánsan csökkentette az esések számát. A gyógyszerészi szolgáltatás eredményeképpen kifejezetten javult a gyógyszerelés (a MAI-pontszám 2,2-del csökkent), és csökkent az egy beteg által átlagosan szedett gyógyszerek száma (7,2-ről 5,3-re).