Hírvilág

Milyen életmódtól csökken a cardiovascularis kockázat?

2011. AUGUSZTUS 15.

Közismert vélemény, hogy az „egészséges életmód” csökkenti többek között a cardiovascularis betegségek kockázatát, de kevés kellően hosszú követési idejű, prospektív, nagy esetszámú vizsgálat történt eddig ennek a kétségtelen bizonyítására. Sőt, hogy éppenséggel mitől is lesz egészséges az életmód, arra kevés a válasz.

A JAMA múlt heti számában megjelent egyik közlemény szerzői 21 ezer férfi orvost követtek több mint 20 évig. Az életmódjukból hat olyan tényezőre kérdeztek rá, amelyeket cardiovascularis szempontból egészségesnek tartottak – a következőket:

– normális testsúly fenntartása,
– nemdohányzás,
– rendszeres testmozgás,
– mértékletes alkoholfogyasztás,
– gabonapelyhek fogyasztása
– zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

A tényezők külön-külön és együttesen is csökkentették a szívelégtelenség fellépésének kockázatát: legalább négy „egészséges” életmódbeli jellemző megléte több mint felére csökkentette a szívelégtelenség kockázatát.

Ugyanebben a lapszámban közöltek egy hasonló vizsgálatot 84 ezer ápoló bevonásával és 14 éves követési idővel, és ebben a hypertonia kialakulásának jóval alacsonyabb kockázatát állapították meg az egészségesebb életmódú résztvevőkben, amelynek a feltételei a következők voltak:

– 25-nél alacsonyabb testtömegindex
– rendszeres fizikai aktivitás,
– a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) kritériumainak megfelelő étrend,
– mértékletes alkoholfogyasztás,
– a nem kábító fájdalomcsillapítók legfeljebb ritka használata,
– folsavpótlás.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

JAMA 2009; 302(4):394-400.

JAMA 2009; 302(4):401-411.

JAMA 2009; 302(4):437-439.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Egészséges életmód és a dementia kialakulásának esélye

Az egészséges életmód ellensúlyozza a genetikai prediszpozíció hatását, és a kognitív tartalék még pathologiás agyi folyamatok megléte esetén is csökkenti a demencia-kockázatot.

Klinikum

Linagliptin 2-es típusú diabetes mellitusban- a szív és a vese védelmében

Csökkentheti a cardiovascularis kockázatot a linagliptinkezelés?

Hírvilág

A terhességgel kapcsolatos migrén fokozott stroke-kockázatot jelez

A szülés körüli időszakban jelentkező migrén nagy mértékben növelte az ischaemiás stroke kockázatát, sőt a többi cardiovascularis eseményét is.

Hírvilág

Az intelligens amerikai katonák tovább élnek – a leszerelés után is!

A cardiovascularis halálozás társadalmi-gazdasági okainak nagyobb részéért felelős az intelligenciahányados, mint a „hagyományos” rizikófaktorok. Ráadásul a más okból bekövetkezett halálozást is csökkentette az IQ – legalábbis a vietnami veteránok körében…

Hírvilág

Migrén aurával, egy génpolimorfizmus és a stroke kockázata

Mi köze van ezeknek egymáshoz, és ez miért érdekel minket? A cardiovascularis betegségek rengeteg kockázati tényezőjéhez most csatlakozott egy újabb, amelynek jelentőségéről egyelőre több a kérdés, mint a válasz…