Hírvilág

Mi rejtőzik a múzeumpadláson?

2013. JÚNIUS 14.


Tárlatvezetések, koncertek és kalandtúrák várják az érdeklődőket június 22-én, a múzeumok éjszakáján a budapesti Néprajzi Múzeumban.

Az intézményben ezen az estén nyílik a finn ryijy (csomózott szőnyeg) történetének több mint 300 esztendős múltját bemutató kiállítás, amely megismerteti a nézőkkel a tárgy készítésének sajátos technikáját, használatának, funkciójának változását a különböző korszakokban. A közönség a múzeumok éjszakáján 18 és 20 órától Tuomas Sopanen magángyűjtő, 22 órától Szarvas Zsuzsa muzeológus vezetésével tekintheti meg a mintegy száz szőnyeget felvonultató tárlatot.

A kiscsoportos kalandtúrákon szinte soha nem látott helyekre pillanthatnak be az érdeklődők: az etnológiai archívumba, a fagyasztókamrába, a gyűjteményi raktárba, a pincébe és padlásra. Jelentkezni a helyszínen lehet, a részvételi lehetőség korlátozott - közölte a múzeum.

A látogatók több időszaki és állandó kiállítást vezetéssel láthatnak, egyebek mellett A magyar nép hagyományos kultúrája, az Én voltam a gyalogfilmes, a Duna menti németek fényképes történetei és a Véménd 1916-1920 - egy falusi tanító fotográfiái című anyagot.

A rendezvényen szerb népdalokat, sváb fúvósokat és klezmert is hallhat a közönség: fellép a Vujicsics Együttes, a Stereo Partizan, a Soroksár Dorfmusik, a Z'mirim zenekar, Tara és Lana Vujanovic szerb népdalénekes. A gyerekeknek szóló programok között diafilmvetítés, kézműves foglalkozások, képkeresés és népihangszer-bemutató szerepel.

A 11. múzeumok éjszakájának látogatóit június 22-én szombaton 187 vidéki és 106 fővárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várja különleges programokkal. A felnőttek 1500, a 6-18 év közötti gyermekek 600 forintért válthatnak karszalagot, amely valamennyi intézménybe és a különjáratokra is érvényes.


2013. június 14., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Igen kevés a klinikai gyógyszerész – Interjú dr. Botz Lajossal

A kórházban kezelt betegek gyógyszeres terápiájának minden történését és a megfigyeléseket, annak minden lépésénél dokumentálni kell, a gyógyszerészeti szakmaiság követelményeinek megfelelően. Sok olyan tényező van, amit még a hazai lehetőségek mellett is illenék nagyobb szakmaisággal követni. Ezekkel lenne biztosítható a gyógyszerelés által elérhető optimum, megelőzhetők lennének a nem kívánt gyógyszerhatások és kölcsönhatások, a betegkövetés, a tényleges gyógyszerköltségek, a terápia eredményességének meghatározása, végezhető betegtanácsadás, a költséghatékonyság biztosítása. Eddig ezek rendszerszerűen nem álltak össze. Ebbe az irányba kell továbblépnünk – mondta dr. Botz Lajos a szakkollégium kórházi klinikai gyógyszerészet vezetője.

Gondolat

Mindig van hiba a kristályban?

SÁNDOR Zsolt

Napjaink markáns vizuális élménye, ahogyan a fotográfiák soha nem látott pompában tárják elénk a világ részleteit. Elérkezett volna hát a tökéletes kép kora?

Gondolat

Aki tudta, hogyan (ne) öljük meg magunkat

80 éve született Popper Péter

Gondolat

Párbeszéd a halálról - könyvbemutató

A Literatura Medica Kiadó örömmel tudatja, hogy megjelent a PÁRBESZÉD A HALÁLRÓL - AZ EUTANÁZIA A JOGREND PEREMÉN című, magyar és német nyelvű bővített konferenciakötet. Szeretettel meghívjuk a könyv bemutatójára, amely 2011. június 9-én 15.30-tól lesz a Nyitott Műhelyben (1123 Budapest XII. kerület Ráth György utca 4.). Nemes László (DEOEC) és Bánfalvi Attila (DEOEC) beszélget a kötet szerkesztőjével, Filó Mihállyal (ELTE).

Hírvilág

Csak az adósságot hagyják az utódokra

Egyre több francia mond le az adóssággal terhelt örökségről