Hírvilág

Mentalizáció a klinikai gyakorlatban

2011. OKTÓBER 23.

A magyar pszichoterápiában erős pszichoanalítikus iskola, és Peter Fonagy magyar származása mellett a magyar nyelvű szakirodalomban a mentalizáció elmélete a borderline szindróma miatti terápiás érdeklődés révén is ismert.

A mentalizációról már több könyv is megjelent. Fonagy munkacsoportjának minden kiadott könyve nagy visszhangot kapott nálunk. De kiemelkedően pozitív a nemzetközi recepció is. Fonagyék amerikai előadásai nyomán merült fel, hogy a korunk pszichiátriájára talán legnagyobb hatást gyakorló nemzetközi kiadó, az American Psychiatric Publishing Inc. adjon ki egyfajta tankönyvet, gyakorlati vezérfonalat, szakemberek számára közérthető összefoglalást a mentalizáció problémaköréről és alkalmazásáról.

Ez a kötet 2008-ban jelent meg, és nagyon hasznos, most magyar nyelvű kiadását is kézbevehetjük. Mégpedig kitűnő fordításban és igényes formátumban, jó nyomdatechnikával. A szerzők valóban szisztematikusan tárgyalják a témát, meghatározzák a mentalizációt, a másik ember érzelmi és intencionális állapotának felismerésben jelölik meg lényegét, ez a személyközi térben biztos eligazodást tesz lehetővé, a kommunikáció a lelki valóságot tükrözi és ahhoz kapcsolódik.

A mentalizáció a személyiségfejlődési folyamatban alakul ki és szervül, alapja a biztos kötődés az anyával illetve a gondozó környezettel. A fejlődésben a képesség differenciálisan fejlődik, függően a gyerekkel való bánásmódtól illetve a gyermeket ért traumatikus élményektől.

A mentalizáció zavara alapja a legtöbb pszichopatológiai állapotnak. Főleg az említett határesetszindróma tekinthető ilyen, mentalizációs hátterű kórképnek, de több más élmény- és viselkedésprobléma is erre vezethető vissza. A könyv ismerteti a mentalizáció evolúciós és pszichobiológiai alapjait, és kitér arra, hogy a mentalizáció idegélettani rendszerében is lehetnek defektusok, károsodások, amelyek a mentalizáció megtanulását lehetetlenné teszik vagy nehezítik.

A Fonagy-féle munkacsoport szerint a pszichoanalítikus technika során a fő megismerési és terápiás eszköz a mentalizáció által vezérelt diskurzív feltárás és nemcsak a korai kötődési hiányok és traumák feldolgozása fontos, hanem a páciens, kliens megtanítása a mentalizáció használatára. Ez indirekten is történik, de pl. a borderline esetek terápiájában erre külön hangsúly is esik.

A szerzők sok technikai részletet mutatnak be, konkrét esetek kapcsán, hogyan használják irányelvnek és módszerként a mentalizációt. Külön kiemelik az ezzel kapcsolatos intervenciókat. Fontos rész a mentalizáció és a viselkedési reflexivitás képességi fokozatossága, tipológiája.

A mentalizáció szintje a mindennapokban változik, az interakciós szükségletek, de a mentalizációt gyakorló ember tudatossága, szándéka szerint is . A kötődési trauma kezelésének módja egy külön fejezet tartalma. A szerzők kitérnek a nevelési és családterápiás aspektusokra is. Külön értéke a könyvnek, hogy megfelelően tárgyalja a terápiás munka alapmodalitását, a pszichoedukációt is, és ebben is a mentalizációt tekinti vezérlő koncepciónak. A társas rendszerekben, pl. nevelő és korrektív intézményekben külön felhasználási területe van a mentalizáció fejlesztésének.

A könyv igazán kitűnő, és valószínűleg valamiféle paradigmaváltást is jelent a pszichoanalizisben, hiszen a korábbi, még Freudtól származó kulcsszó, az értelmezés (interpretáció) a könyvben elő sem fordul. Sajátos a lényegében szociálpszichológiai szemléletű megközelítésben az individuális személyiség központi szerepe, ill. a közvetlen interakció megvilágítása. A csoportanalítikus hagyományt, és általában az analítikus csoportpszichoterápiát a könyv nem igyekszik integrálni, bár a különböző terápiás rezsimekben és gyakorlási rendszerekben használják és ajánlják a csoportkeretet. Általában ez a megközelítés még nem végezte el a klasszikus analítikus elmélet – mintegy reflektív – feldolgozását.

A mentalizáció – többnyire implicit – alkalmazását áttekintve a különböző pszichoterápiás iskolákban szó van Rogers elméletéről, módszeréről, időnként előkerül az empátia is, amelyet a szerzők a mentalizáció jelenség-i ill. folyamatkörébe vesznek, de az empátia egész témakörének szinte teljes elhanyagolása jellemzi a könyvet, és általában a szerzői munkacsoportot.

Az empátiával kapcsolatosan idézett szerző csak Baron-Cohen, aki valószínűleg igazi pszichoanalítikus, „nemesember” tehát a sok parvenű, pl. a proszociális érzelmek, a nemverbális kommunikáció, az alexitimia, stb. óriási kutatási korpuszának sokszáz szakértője mellett (az alexitimia sem szerepel még fogalomként sem a könyvben, viszont az érzelmi intelligenciáról van pár sor). Közben a pszichoanalítikusok sokban hozzájárultak az empátia egész tudományos fejlődéséhez, pl. Theodor Reik, akinek Listening with the Third Ear című könyve a negyvenes években erősen hatott Rogersre és munkacsoportjára is.

Mindezek nem vonnak le a jelen könyv értékéből, amelyet nemcsak a pszichoterapeuták számára ajánlanék kötelező olvasmánynak, hanem mindenkinek, aki emberekkel segítő relációkban dolgozik.

Buda Béla dr.

Kapcsolódó videó:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A transzgenerációs tünetekről - interjú Olga Szuligával

Néha elég csak annyi, hogy megkérdezzük, hogy az ön szülei életében mi volt akkor, amikor olyan idősek voltak, mint amilyen idős volt ön, amikor a tünetei megjelentek. Persze a kliens nem mindig tud tünetekről. Életeseményekről, furcsaságokról, viselkedésről, ismétlődő eseményekről, főleg érzésekről érdemes kérdezni.

Hírvilág

Pszichoanalízis és idegtudomány - az Imago Budapest tematikus számai

A két füzet korszerűen mutatja be ezt a problématerületet. Eric E. Kandel szerint a pszichoanalízis és a teóriáira, sőt egyes műveleteire vonatkoztatott agytudományi ismeretanyag szinte teljesen megfeleltethető egymásnak és ezáltal új szemléleti integráció, „újragondolt pszichiátria” képzelhető el.

Hírvilág

Álom és intézményesült elhárítás - konferencia beszámoló

Pszichoanalízisen belül számtalan belső irányzat létezik, ismeretanyaga hatalmas. Freud egyébként sokáig úgy tekintett Budapestre, mint a pszichoanalitikus mozgalom lehetséges központjára.

Idegtudományok

Preverbális korszak kutatása

Gergely György professzort, a CEU Babalabor vezető kutatóját a kognitív tudományok szerepéről és jelentőségéről valamint a budapesti konferencia sikeréről és a hazai eredményekről kérdeztünk...

Hírvilág

A sport pszichológiája

Frenkl Róbert világhírű sporttudós emlékének ajánlják a könyvet a szerkesztők