Hírvilág

Melatonin a tejben

2011. AUGUSZTUS 15.


Egy német cég olyan tejet dobott piacra, amely nagy adagban tartalmazza az alvásért felelős melatonin nevű hormont – közölte az ABC Hírügynökség.

A müncheni székhelyű Milchkristalle nevű társaság azt állítja, hogy ha a teheneket éjjel 2 és 4 között fejjük meg, a tejükben az átlagosnál jóval több lesz az említett anyagból. A tejet ezután fagyasztva szárítják, és Nightmilk Crystal, magyarul „Éjjeli tej kristály” néven hozzák forgalomba. Tejjel vagy joghurttal keverve lefekvés előtt kell elfogyasztani.

„A tejhez hasonló íze van, egy kicsit talán erősebb” – mondja a müncheni Maike Schnittger, aki rendszeresen fogyasztja az Éjjeli tejet. A hölgy korábban éjszaka dolgozott, és azóta is problémát okoz számára, az elalvás. Az új tej hatalmas segítségnek bizonyult.

„Mélyen aludtam, és reggel kipihenten ébredtem.” – mondja, és megjegyzi azt is: örül, hogy az ital csak természetes anyagokat tartalmaz.

Az éjszaka fejt teheneket vörös fény alatt altatják, lóherét kapnak enni, szép időben pedig kimehetnek a mezőre, ahol rengeteg a friss fű és a finom, meleg homok. Ezáltal a tej melatonin tartalma akár tízszerese is lehet az átlagosnak.

Míg az Egyesült Államokban recept nélkül is vehet akárki hasonló készítményt, Európában ilyesmihez csak a gyógyszertárakban lehet hozzájutni. Általában olyan embereknek szokták javasolni, akik gyakran vannak kitéve az időeltolódás miatti fáradtságnak, vagy váltott műszakban dolgoznak.

Többen vannak azonban, akik nem hisznek a termék hatékonyságában. Mint mondják: egy adag tejben 1800 pikogramm melatonin található, ami nagyon kevés, hiszen a megfelelő hatás eléréséhez legalább 3 milligrammra lenne szükség. Így kétséges, hogy a készítmény vezet-e bármilyen eredményre.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Agykutatás

Új dimenzió a gyógyszerkutatásban: sejten belüli receptorok

Az idegsejteken belüli receptorok is felelősek a szinaptikus plaszticitásért, memóriáért, tanulásért, illetve számos idegrendszeri pathológiáért. A sejtszervecskéken, a citoplazmában és a sejtmag membránján, valamint plazmájában elhelyezkedő intracelluláris, G-fehérjéhez kötött receptorok leírása a depresszió, a szkizofrénia, a fájdalom, az autizmus, a metabolikus reguláció vagy az ischaemiás stroke kezelésének újabb szintje előtt nyit teret.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

COVID-19

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

A karanténhoz társuló stressz alvászavarokat is okozhat, ami tovább fokozhatja a stresszt és ezáltal a táplálékbevitelt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. Fontos, hogy vacsorára olyan ételeket fogyasszunk, amelyek szerotonint vagy melatonint tartalmaznak vagy elősegítik ezeknek a szintézisét.

Hírvilág

Valdoxan, mint az Év Gyógyszere 2015

Május 17-én a Vigadóban ünnepélyes keretek között, a pszichiátriai es a farmakológiai szakmai közélet kiválóságai, valamint a szaksajtó jelenlétében átadták az Év Gyógyszere díjat.

Klinikum

Az alvás életet ment

Minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőség előtti péntek az alvás világnapja. Ez idén március 13-ra esik. A világnap alkalmából tartott rendezvényen Szakács Zoltán az Alvástársaság elnöke sorolta fel a Magyarországon elért eredményeket.