Hírvilág

Megvéd-e az appendectomia a colitis ulcerosa kialakulásától?

2011. AUGUSZTUS 15.

Annak a tapasztalatnak az alapján, hogy appendectomizált betegeknél ritkábban alakul ki colitis ulcerosa, svéd és dán kutatók végeztek vizsgálatot annak tisztázására, hogy maga az appendectomia jelent-e védelmet a colitis ulcerosa ellen.

709.353 svéd (1964 - 2004) és dán (1977 - 2004) appendectomizált beteg kórtörténetét vizsgálták későbbi colitis ulcerosa szempontjából.

Vizsgálták az appendectomia hatását a colitis ulcerosa esetleges rizikójára 224.483 olyan személyeknél is, akik szülőjének, vagy testvérének gyulladásos bélbetegsége volt.

11.1 millió követési évet figyelembe véve az appendectomiás csoportból 1192 betegnél alakult ki colitis ulcerosa (10.8 / 100.000 betegév).

Azt találták, hogy maga az appendectomia, gyulladt vakbél jelenléte nélkül nem csökkentette a colitis ulcerosa kialakulásának a rizikóját. Ugyanakkor appendicitis (valószínűségi arány 0.46), vagy mesenterialis lymphadenitis (valószínűségi arány 0.65) miatt 20 éves kor előtt végzett appendectomia jelentősen csökkentette a colitis ulcerosa későbbi kialakulásának a rizikóját.

Azoknál, akik családi anamnézisében gyulladásos bélbetegség volt, tehát magasabb a colitis ulcerosa rizikója, ugyanezeket az eredményeket észlelték.

Maga az appendectomia, appendicitis nélkül, nem befolyásolta a veszélyeztetettséget, míg az appendicitis miatt végzett műtét a colitis ulcerosa rizikót a felére csökkentette.

A szerzők konklúziója szerint fiatal korban, appendicitis miatt végzett appendectomia lényegesen csökkenti a későbbi colitis ulcerosa kialakulásának a veszélyét, míg a műtét maga, ép vakbél mellett, illetve mesenterialis lymphadenitis hiányában, ezt a rizikót nem befolyásolja.

Forrás: WONCA
Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

T-sejt-alcsoportok és jelentőségük autoimmun és reumatológiai betegségekben - A Figyelő 2015;2

POLGÁR Anna

A T-sejtek heterogén sejtpopuláció, tagjai sejt felszíni markereik, transzkripciós faktoraik és citokintermelésük alapján egymástól markánsan elhatárolható alcsoportokra oszthatóak.