Hírvilág

Megkezdődnek a leukémiavakcina klinikai próbái

2011. AUGUSZTUS 15.

A brit kutatók által kifejlesztett védőoltás megakadályozhatja az akut myeloid leukémia kiújulását kemoterápia vagy csontvelő-átültetés után. Azt remélik, hogy a szervezet immunrendszerét serkentő szer a későbbiekben más típusú malignómáknál is alkalmazható lesz.

A leukémia a fehérvérsejtek és a csontvelő rosszindulatú daganatos megbetegedése, amelyet jelenleg kemoterápiával és/vagy csontvelő-átültetéssel kezelnek. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a leukémiás betegek ötéves túlélési aránya a diagnózist követően kisebb, mint 50%. A leukémia leggyakoribb típusa felnőttekben az akut myeloid leukémia (AML), amely még agresszív kezelés után is a betegek mintegy 50%-ánál recidivál.

A leukémia elleni új vakcina elsődleges célja nem a betegség megelőzése, hanem a már diagnosztizált betegek immunrendszerének „beprogramozása” a rákos sejtek felkutatására és elpusztítására. Így megelőzhető a betegség kiújulása.

A vakcinát a beteg véréből állítják elő: kóros fehérvérsejteket (AML-sejteket) nyernek ki, amelyekben aktiválják két interleukin, az IL-2 és a CD80 génjét. A módosítás hatására az egyébként alacsony immunogenitású fehérvérsejtek képesek immunválaszt kiváltani a beteg szervezetében.

A most kezdődő humán gyógyszervizsgálatot kis számú betegen, a londoni Kings College-ban végzik. Korábban a University College London munkatársai Ghulam Mufti vezetésével sikeresen tesztelték a vakcinát egereken. Eredményeik azt mutatták, hogy a vakcinálással emberi élettartamra átszámítva 25 évvel tudták meghosszabbítani a leukémiás egerek életét.

A kutatási eredményeket a Journal of Cancer Immunology, Immunotherapy című szakfolyóiratban közölték.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu

Forrás:

Leukaemia vaccine being developed

Cancer Immunol Immunother. 2010 Mar;59(3):379-88. Epub 2009 Aug 27.

Kapcsolódó saját anyagok:

A krónikus myeloid leukaemia kezelésének aktuális kérdései a tirozinkináz-gátlók korszakában

Új molekuláris módszerek a leukaemiák diagnosztizálására, osztályozására és a betegség prognosztizálására

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...