Hírvilág

Megindul végre az alapellátás erősítése?

2011. SZEPTEMBER 12.

Még a héten konkrétumok várhatóak a praxisalappal és a praxisjoggal kapcsolatban, az ágazati vezetés szabályozná az önkormányzat és a háziorvos között kötött szerződések tartalmát, az új eszköztámogatási rendszerben pedig a kompetencialista határozná meg, milyen felszereléseket vásárolhatnak az alapellátásban dolgozó kollégák. Minderről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) képviseletében dr. Füredi Gyula beszélt szombaton Budapesten, a Magyar Praxis Konferencián.

Ma délután tárgyal Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az érintettekkel, így lekerül a háziorvosi kívánságlistáról a tavaly október óta emlegetett praxisalap létrehozása, amelyre 5 milliárd forintot szánnak. Füredi Gyula azt hangsúlyozta, a praxisalap nem jótékonysági, hanem háttérintézmény lesz, amely lehetővé teszi az idősödő kollégáknak, hogy méltó körülmények között távozzanak az alapellátásból, s a belépő fiataloknak, hogy praxishoz juthassanak.

Az utód kijelölése a háziorvosok hatásköre lenne, így nem állhat elő az a helyzet, hogy a helyi önkormányzat nem köt szerződést azzal az orvossal, aki megvásárolja az ellátási körzet működtetési jogát. A törvények módosításával ezt is el kívánják érni, hogy a fenntartásra kötelezettek ne „rúghassák ki” a praxisba évek alatt több milliót invesztáló háziorvosokat. Ennek érdekében egységesítik a helyi hatóság és a vállalkozó orvos között kötött szerződéseket, amelyekben kötelező elemek lesznek például arra vonatkozóan is, hogy kinek mi a feladata.

„A kollégák gáncsoskodása ellenére” megvalósul az új eszköztámogatási rendszer is, amelyben másfél milliárd forintot osztanak el a háziorvosok között az elkövetkezendő három évben – mondta Füredi Gyula. Az orvosonként összesen mintegy másfél millió forint havonta 50 ezer forintos részletekben jut az ellátókhoz, azt a kompetencialista alapján meghatározott eszközökre költhetik majd el, így a jegyzék alapján bővebb lesz a beszerezhető felszerelések köre, mint amit a minimumfeltételek tartalmaznak. Az eszköztámogatást bizonyos beteglétszám fölött az ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok is igényelhetik.

Szükség lenne az ügyeleti rendszer egységesítésére is, hiszen a jelenlegi, heterogén szisztémában a betegnek harminc perce azzal megy el, hogy felesleges köröket fut, mire eldől, a háziorvosi ügyeletre menjen, kihívja a doktort, avagy a közeli kórház sürgősségi ügyeletén jelentkezzen, netán mentőt kell rendelnie - derült ki a konferencián. Ehelyett egyetlen belépési pontra lenne szükség, ahol egy telefon alapján adekváltan döntenek arról, hogy kiküldik-e mentőt, vagy a betegnek kell bemennie a sürgősségi központba. Füredi Gyula az ügyeleti ellátással kapcsolatban elmondta, az ügyeleti feladatok az orvos napközbeni munkájától nem térhetnek el, így ha a doktor napközben például nem lát el gyermeket, azt éjszaka se tehesse meg, továbbá a beteget a lakásán kizárólag erősen indokolt orvosszakmai szempontok alapján lehessen ellátni.

A háziorvosok foglalkozás-egészségügyi vizsgálatával kapcsolatosan felmerülő kérdésekre válaszolva Füredi Gyula elmondta, öthöz közeli azoknak a doktoroknak a száma, akik pszichésen terheltek, s ezt mindenki tudja róluk, ennek ellenére dolgozhatnak. Így felmerül a kérdés, van-e értelme egy olyan szabályozásnak, amely kijátszható, s követelményeit nem tartják be.

eLitmed.hu, Tarcza Orsolya
2011-09-12

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-beteg kapcsolat

A tudományos életet a gyógyszeriparra, az ott kivívott vezetői pozícióját pedig alkalmazott gyógyszerészi státuszra cserélte dr. Kádár Tibor gyógyszertárvezető gyógyszerész. Ma már egy kis budai patika vezetője és résztulajdonosa, de nem csak az adminisztrációval foglalkozik. A gyógyszertár törzsvásárlói gyakorta találkoznak vele a tára mögött.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről