Hírvilág

Megduplázódhat a cukorbetegek száma 20 év múlva

2011. AUGUSZTUS 15.


A diabétesz évi 160 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak, és a betegség az évszázad közepére már az amerikaiak egyharmadát érintheti – nyilatkozta Bill Clinton volt amerikai elnök Dubaiban.

„E század közepére a cukorbetegség aránya az Egyesült Államokban elérheti a teljes népesség egyharmadát” – mondta Clinton, aki a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) Diabétesz Vezetőségi Fórumán vett részt Dubaiban. „Ha ez megtörténik, drámai mértékben leronthatja a gazdaság termelékenységét, és súlyos terhet róhat az egészségügyi finanszírozásra. Ilyen körülmények között bármelyik nemzet nehezen maradna talpon.”

„Ma Amerikában körülbelül 150-160 milliárd dollárt fizetünk közvetlen költségként a robbanásveszélyes probléma következtében” – tette hozzá. „A becslések szerint jelenleg a felnőttek egytizede szenved cukorbetegségben az Egyesült Államokban.”

A szervezet cukorfeldolgozással kapcsolatos rendellenessége a fórumnak otthont adó Egyesült Arab Emirátusban még ennél is súlyosabb probléma. 2007-ben népességének 19,5 százaléka szenvedett a betegségben, így az olajban gazdag ország a második helyen áll a világrangsorban az aprócska Nauru-sziget után, ahol ugyanebben az évben a népesség 30,7 százalékát diagnosztizálták diabétesszel.
A Perzsa-Arab-öböl öt országa, az Egyesült Arab Emirátus, Szaúd-Arábia, Bahrein, Kuvait és Oman, a tíz legmagasabb diabétesz aránnyal rendelkező ország közé tartozik a világon. Tonga a hatodik helyen áll, ezt követi Mauritius, Egyiptom és Mexikó.

„A statisztikák riasztó képet festenek” – nyilatkozta az emirátus egészségügyi minisztere, Dr. Hanif Hassan Ali al-Qassim. „A cukorbetegség a közel-keleti és észak-afrikai országok egészségügyi költségvetésének több mint 13 százalékát emészti fel.”
A régióban, ahol a népesség 20 százaléka elhízott, 26,6 millió ember szenved diabéteszben, és ez a szám 2030-ra duplájára, 51,7 millió főre emelkedhet.

Közel hétszáz regionális és nemzetközi szakértő vesz részt a fórumon, melyet az egyik nemzetközi egészségügyi vállalat finanszíroz. Az eseményen Bill Clinton és Frederik dán koronaherceg is részt vesz.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Fókuszban a 2-es típusú cukorbetegségHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

1.

Lege Artis Medicinae

Októberi Szám Melléklete
OKT 15.

2.

Lege Artis Medicinae

Novemberi Szám Melléklete
OKT 15.

3.

Lege Artis Medicinae

Március Szám Melléklete
OKT 15.

4.

Lege Artis Medicinae

Júniusi Szám Melléklete
OKT 15.

5.

Lege Artis Medicinae

Júliusi Szám Melléklete
OKT 15.