Hírvilág

Meg kell reformálni a kínai egészségügyet

2012. AUGUSZTUS 31.Az évtized végére akár az évi ezermilliárd dollárt is elérhetik Kína egészségügyi kiadásai, elsősorban a társadalom elöregedése és az egészségügyi biztosítási rendszer szélesebb körre való kiterjesztése miatt - állítja a McKinsey nemzetközi tanácsadó cég héten nyilvánosságra hozott jelentésében.

Az Egyesült Államok után Kína költheti az évtized végéig a legtöbb pénzt egészségügyre: a kelet-ázsiai orság akkorra a bruttó hazai jövedelem, a GDP hét százalékát fordíthatja gyógyszerekre, orvosi berendezésekre és kórházi kezelésekre - jósolja a McKinsey. A kínai vezetés 2008-ban még csupán a bruttó hazai termék 5,5 százalékát, 350 milliárd dollárt szánt erre. Összehasonlításként: az Egyesült Államok 2009-ben összesen 2,5 ezer milliárd dollárt költött a hazai piacon, ami a bruttó hazai termék 17,6 százaléka.

Az egészségügyi rendszer átalakítása a következő időszak kiemelt prioritása lesz, mivel a kínai kormány a társadalmi stabilitás elősegítésére törekszik, amelynek fontos része a szociális ellátórendszerek reformja. Másrészt a társadalom elöregedésével nő az idősebb korosztály aránya. A vezetés célja, hogy a 2010-es 74,8-ről 77 évre növekedjen a születéskor várható élettartam, a gyermekhalandóság arányát pedig a tavalyi 12-ről 10 százalékra kívánják mérsékelni.

Az egészségügyi minisztérium statisztikái szerint tavaly a kínai kormány összesen 737,9 milliárd dollárt költött egészségügyre, miközben ez az összeg 2008-ban még csak 359,4 milliárd dollárt tett ki. Az egészségügyi biztosítást kiterjesztették, amelyhez elméletben így a lakosság 95 százaléka hozzájut, a gyakorlatban ugyanakkor az állam által lefedett biztosítások köre korlátozott, s továbbra is magas az ellátást saját zsebből fizetők aránya.

A kínai kórházak ellátottsága a McKinsey tanulmánya szerint javarészt elégtelen, felszerelésük elmaradott, megközelítésük nehézkés. Az orvosok általánosságban alulfizetettek, bevételeiket drága gyógyszerek felírásával próbálják egyensúlyozni. A páciensek rendszerrel szembeni elégedetlenségének mind jellemzőbb megnyilvánulása az orvosok szóbeli és fizikai inzultálása, előbbi a McKinsey 3.300 kórház hatezer orvosának megkérdezésével készített felmérés szerint a doktorok csaknem kétharmadával megtörtént, utóbbi csupán minden huszadik megkérdezett orvossal.

Feszültséget okoznak a színvonalban meglévő különbségek is a vidéki és a városi kórházak között, gyakran előfordul például, hogy a szűkös gyógyszerkészletek miatt a vidéki területekre nem jut a városokban fellelhető gyógyszerekből, a műszaki felszereltség kezdetleges, a szakemberek tudása hiányos.

Július végén a kínai egészségügyi alkalmazottak a rendszer fokozott reformjára szólították fel a kormányt, az átfogóbb változtatások bevezetése ugyanakkor már a jövő tavasszal véglegesedő új kínai vezetés feladata lesz.
MTI 2012. augusztus 31., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma