Hírvilág

Május 11-én Országos Melanóma Nap a Debreceni Egyetemen

2011. AUGUSZTUS 15.

Magyarországon évente közel kétezer új melanómás beteget diagnosztizálnak a szakemberek, az esetek negyede pedig a már kialakult áttétek miatt halállal végződik.

A kedvezőtlen statisztikák ellenére a bőrdaganatos betegségek – köztük a melanóma malignum– korai felismerés esetén gyógyíthatók. A megelőzés éppen ezért különösen fontos eszköz a bőrrák esetében, hívja fel a figyelmet Dr. Remenyik Éva, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója a 2009. május 11-én megrendezendő Országos Melanoma Nap apropóján.

Jelenleg átlagosan minden hetvenedik emberben alakul ki melanóma, az előzetes becslések szerint ugyanakkor 2010-re már minden ötvenedik ember érintett lesz. Hazánkban évente közel 15 ezer embernél diagnosztizálnak bőrrákot, melynek 13 százaléka a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanóma malignum.

Bár időben felismerve és kezelve a bőrrák jól gyógyítható, Magyarországon mégis sokan meghalnak, mert későn mennek el az orvoshoz.

A megelőzés és a folyamatos odafigyelés fontosságát hangsúlyozza az idén immár harmadik alkalommal megrendezendő Országos Melanóma Nap is. 2009. május 11-én országszerte ingyenes anyajegy-szűréssel és tanácsadással várják a szakemberek az érdeklődőket, melyhez a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum mint minden évben, most is csatlakozott.

„A megelőzés legfontosabb eszközei a szigorú fényvédelem, a bőr rendszeres önvizsgálata és bőrgyógyászati ellenőrzése, melyet ma már korszerű, számítógéppel összekötött diagnosztikus rendszerek segítenek. A fényvédelemre ugyanakkor már csecsemőkortól kezdve nagy gondot kell fordítani, mert a kisgyermekkorban elszenvedett napégést és nagymennyiségű ultraibolya fény expozíciót a melanoma egyik legfontosabb kockázati tényezőjeként tartják számon. Éppen ezért idén is csatlakoztunk a népszerű kezdeményezéshez, és reméljük, hogy a tavalyi sikeres akciót követően most is több százan látogatnak el hozzánk az Országos Melanoma Napon.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Remenyik Éva, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Helyszín: DE OEC Bőrgyógyászati Klinika, járóbeteg-rendelés (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)
Időpont: 2009. május 11. (hétfő), 8.30-16.30 óra között

Az országos helyszínekről információ és regisztráció:

Email: info@melanomanap.hu
www.melanomanap.hu

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Hírvilág

Melanoma és anyaság

A terhesség alatt és a szülés utáni hat hónapban nagyobb a melanoma kockázata, azonban a daganatos betegség után létrejött terhesség esetén a szokásnál nagyobb a túlélési arány.

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Egészségpolitika

Komputertomográfia érzékeny betegeknek

A Somatom Force – ez a Siemens új számítógép tomográfjának elnevezése - első nyilvános bemutatója ez év novemberében volt Németországban, az University Medical Centre Mannheimben. Az első néhány hét klinikai használat a mannheimi Radiológiai és Nukleáris Medicina Klinikán bebizonyította, hogy a harmadik generációs Dual Source komputertomográfia (CT szkennerek mindegyike két sugárzási csövel és két érzékelővel van ellátva) minden korábbinál jóval gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé, csökkentett sugár dózissal. Ez a high-end CT személyre szabott diagnózis lehetőségét kínálja fel különösen érzékeny betegek számára, mint amilyenek például például a nagyon fiatal betegek, vagy a veseelégtelenségben szenvedők, a súlyos betegek, és az elhízott személyek. "Ez az új CT szkenner szinte minden beteg minden radiológiai helyzete problémájának megoldásához hozzásegít, a lakosság nagyon bonyolult kor és a betegség szerkezete mellett ", mondja Stefan Schönberg intézetigazgató professzor.

Hírvilág

Szócska: egészségfejlesztés központú lesz az alapellátás

Többletforrást biztosítanak a kiszűrt betegek ellátására