Hírvilág

Magnéziuminfúzió subarachnoidealis vérzésre

2011. AUGUSZTUS 15.

A magnézimszulfát-infúzió felére csökkenti a subarachnoidealis vérzést túlélt betegek körében a késői ischaemiás cerebralis infarktus kockázatát, mutatták ki németországi kutatók egy előzetes vizsgálatban.

Az agyi anaeurysma megrepedése miatt subarachnoidealis vérzést elszenvedett és azt túlélő betegek esetében fennáll a késői agyi érgörcs veszélye, amely akár halálos ischaemiát is okozhat. Németországi kutatók egy idegsebészeti intenzív osztályon azt tanulmányozták, hogy az intraváénás magnézium-szulfáttal végzett kezelés csökkenti-e a késői érgörcs és az ischaemiás cerebralis infarktus kockázatát.

Összesen 107, akut subarachnoidealis vérzést elszenvedett betegnek adtak véletlen besorolás szerint placebót vagy magnézium-szulfát infúziót: bolusban 16 mmolt (1920 mg), majd folyamatosan óránként 8 mmolt (960 mg). Az infúzió sebességét úgy állították be, hogy a 2,0-2,5 mmol/l közötti céltartományban maradjon a szérum magnéziumkoncentrációja, amelyet szorosan követtek. A betegeknek 10 napig adták az infúziót, majd áttértek per os adagolásra, és a dózist 12 napon keresztül fokozatosan csökkentették, majd elhagyták a magnézium adagolását.

A magnéziummal kezelt csoportban szignifikánsan kisebb volt a késői ischaemiás infarktus kockázata (22%), mint a placebocsoportban (51%), állapították meg rendszeresen ismételt CT-vizsgálattal. A magnéziummal kezelt csoportban ritkábban lépett fel a vasospasmus is (67%, míg a placebocsoportban 85%), amelynek fennállását Doppler-ultrahangvizsgálattal és digitális szubtrakciós angiográfiával (DSA) mérték fel. Mellékhatásként a magnézium egy beteg esetében okozott hypokalcaemiás izomgörcsöt és egy esetben arcpírt, de egyik eset sem járt súlyos következményekkel.

A magnéziumnak több olyan hatás tulajdonítható, amely javíthatja a subarachnoidealis vérzés utáni prognózist. Többek között enyhíti a cerebralis ischaemiát, javítva az agy vérellátását, és ellensúlyozza a kalcium hatását, gátolva az erek spasmusát és megelőzve az ischaemia miatti sejtelhalást. Ez a viszonylag olcsó és biztonságos kezelésmód megérdemelne egy nagyobb esetszámú vizsgálatot, amelyben bizonyítani lehetne a neuroprotektív hatását, és össze lehetne hasonlítani a többi, ilyenkor alkalmazott kezelésmóddal (például a nimodipinnel).


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Crit Care Med 2010 May; 38:1284.

Crit Care Med 2010 May; 38:1282.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával

CTA vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy a komputertomográfiás angiográfia a szimptómás betegek agyi aneurizmájának diagnózisában igen pontos módszer.

Hírvilág

Egy régi gyógyszer új hatása: csökkenti az elvérzés kockázatát

A tramexánsav (TXS), egy erős menstruációs vérzésre használt gyógyszer, súlyos sérültek tízezreinek életét menthetné meg. A kutatók egy vizsgálatsorozatra hivatkoznak, mely során súlyosan vérző betegek esetében tanulmányozták a tramexánsav hatásosságát.

Hírvilág

Módosított Fisher-skála A subarachnoidealis vérzés prognózisának előrejelzése

A vasospasmus, a késői infarktus és a subarachnoidealis vérzés utáni prognózis előre jelzésében a módosított Fisher-skála jobbnak bizonyult, mint a hagyományos Fisher-skála.