Hírvilág

Lírai fejezet: a szürke

2013. DECEMBER 02.Nádler István, a magyar kortárs művészet élő klasszikusa, a hazai neoavantgárd mozgalom jeles képviselője, az Iparterv nemzedék egykori tagja, idén 75 éves. A Várfok Galéria egy nagyszabású kiállítással kíván tisztelegni az idén Prima Primissima díjra jelölt művésze előtt, mely pontosan születésnapján, november 29-én nyílik meg a Galériában.

A tárlat Nádler tizenkettedik egyéni bemutatkozása lesz a Várfok utcai termekben, mióta 1997-ben az állandó művészkör tagjává vált. A most kiállításra kerülő anyag legnagyobb részét 2013-ban festett új munkák jelentik, ez egészül ki egy érzékeny válogatással az elmúlt néhány év alkotásaiból.

A nádleri immár öt évtizedes múltra visszatekintő életmű egyik meghatározó pontja a folyamatos, mégis koherens megújulás, mely az alkotás metafizikájából mind mélyebb és mélyebb rétegeket tár fel. Ennek az útnak az eddigi legmarkánsabb fordulópontja a 2000-es évek elejének „fekete korszaka” volt.

Az abból való kilépés nem egyszerűen a színek diadalát hirdette, hanem sokkal inkább azok fénnyel való átitatódását, ami 2009 környékén ténylegesen az arany és az ezüst használatához vezetett. A mostani kiállítási anyag ehhez képest egy újabb fázist mutat: az elmúlt időszak légies, szinte áttetsző terei után egy markáns, reduktívnak ható, ugyanakkor mégis lírai fejezethez érkeztünk, a szürke tónusához.

A szürke nem más, mint a fekete és fehér közti köztes állapot, ami ambivalens módon elnyeli a színek és a formák mellékes részleteit, így élesítve fel lényegi voltukat, a legigazabb minőséget hozva ezzel felszínre. A fekete korszakhoz képest másfajta, nehezebben megfogható transzcendenciát sugall és már önmagában is egy várakozással teli alapállapotot generál.

A szürke szín nyugalmának és homogén csendjének rendje átjárja a kiállítást. A hol egy-egy pont köré sűrűsödő, hol spirálban futó gesztusok mozgásba hozzák a teret, koncentrált formáikban finoman fénylik fel a jelentés. Energiák csomósodásának, erőterek kölcsönhatásának, párhuzamos univerzumok rétegződésének lehetünk szemtanúi, ahol a szinte áttetszővé oldott gesztusok látszólagos súlytalansága és spontaneitása mögött a legtudatosabb felkészülés és koncentrált alkotás rejlik. Az önmaga által létrehozott képi valóság nyilatkozik itt meg örök érvényű ideák formába öntése által.

A megnyitó színhelye: VÁRFOK GALÉRIA 2013. november 29., PÉNTEK 19.00 – 21.00 óra között.


eLimed
2013. 12. 02.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.